• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

МО ще разработи програма за достигане на 2% от БВП за отбрана

МО ще разработи програма за достигане на 2% от БВП за отбрана

/КРОСС/ „Приоритетите, върху които ще се фокусираме в сферата на отбраната са насочени към подготовката на визия „България в НАТО - 2020" и представянето на страната на срещата на върха на Алианса в Уелс, както и разработването на национална програма за достигане на ниво от 2% от БВП за отбрана и поне 15-20% от тях за инвестиции в способности, в укрепване на капацитета на армията". Това заяви новоназначеният министър на отбраната Велизар Шаламанов на тържествената церемония по приемане на министерския пост.

Тя се проведе днес, 6 август, в зала „Тържествена" на Министерството на отбраната и на нея присъстваха ръководният състав на Въоръжените сили, директори на дирекции във ведомството и ръководители на структури на пряко подчинение на министъра.

Министър Шаламанов открои като намерения също задълбочаването на сътрудничеството с индустрията и с академичния сектор и активирането на работата на Индустриалния форум, както и укрепването на капацитета на администрацията като цяло, развитието на електронното управление и киберсигурността. Ще бъде ускорена и акредитацията на Центъра на компетентност по управление на кризи като основен принос на България с експертиза и специализация в рамките на трансформацията на Алианса.

„Моята увереност, че ще се справим с предизвикателствата произтичат от доверието, което имам в ръководния екип на армията", подчерта министър Шаламанов.

Конкретен план за действие ще бъде изработен в следващите 10 дни. Министър Шаламанов обяви и структурата на своя екип, който ще включва двама заместник-министри - по отбранителна политика и по управление на ресурсите, началник на политическия кабинет и съветници - по отбранителна политика, по юридически въпроси и по връзки с медиите. Основните принципи в дейността на новоназначеното ръководство ще бъдат екипност в работата, взаимодействие между гражданската и военната експертиза, ориентираност към резултати, стратегически фокус, отчетност и контрол на изразходваните финансови и човешки ресурси.

„Прозрачността към медиите и към обществото е изключително важна", посочи министър Шаламанов. По думите му екипът ще работи за ускоряване на реализацията на идеите, заложени в приетата от Народното събрание Бяла книга за отбраната и въоръжените сили, както и за по-тясно сътрудничество с НАТО и с ЕС в рамките на региона.

По традиция досегашният министър на отбраната Ангел Найденов връчи на новоназначения министър на отбраната Велизар Шаламанов икона на закрилника на Българската армия Св. Георги Победоносец. Той посочи три основни предизвикателства, които стоят пред новото ръководство - намаления бюджет, участието на специализирани модули от Българската армия в подпомагане на населението и на местните и регионалните власти, както и развитието на кризата в Украйна.

„Вие ще имате възможността да работите с достойни хора в лицето на командването на Българската армия и Въоръжените сили и ръководителите на специализираните дирекции в Министерството на отбраната", посочи досегашният министър на отбраната и пожела успешна работа на новия ръководен състав.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.