• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Шаламанов: Ако искаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите

Шаламанов: Ако искаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите

София /КРОСС/ Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов днес, 29 септември, пред студенти от Университета за национално и световно стопанство по време на лекция на тема „Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020".
Публичната лекция на министъра на отбраната беше организирана от катедра „Национална и регионална сигурност" и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС.
„Пред нас стои ясен избор: от една страна да увеличим средствата за отбрана, или от друга - да си представим още по-големи съкращения на армията, или същата армия без самолети, които летят, и кораби, които могат да плават", каза още министърът на отбраната. Според него редица правителства, избрани от парламента, не са си направили труда да направят подобна комплексна програма, която да модернизира армията.
„Отбраната е национална отговорност и ако ние се провалим в нея е силно съмнително, че ще можем да очакваме големи инвестиции и просперитет", обясни залога в програмата министър Шаламанов. По думите му, такава програма не може да е с голям обхват, не може да е за 20 г. Тя трябва да е достатъчно ясна, да обхваща кратък период от време - 6-10 години, и да посочен ясен механизъм на управление на финансовите средства, въпреки че ще е повече като референтна рамка за следващите правителства.
Министър Шаламанов обясни и най-важните елементи на програмата. В нея ясно е разписана тенденцията за нарастване на разходите за отбрана. „Дори и да не се достигнат 2% от БВП за отбрана, ако искаме да имаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите. Без армия България ще се превърне в една голяма община", беше категоричен министър Шаламанов.
По думите му Националната програма предвижда и въвеждане на проектното управление, включително система за управление на риска. „Целта ни е да направим така, че тези близо 1,8 милиарда лева за модернизационните проекти през следващите 6 до 10 години да бъдат управлявани от Министерството на отбраната по-прозрачно и по-ефективно от изхарчените в периода 2001-2013", посочи министър Шаламанов.
Друга от идеите на „Националната програма България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" е създаването на фонд за модернизация, в който да влизат приходите на Министерството на отбраната. „Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията", заяви министър Шаламанов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

6alamanov dolna k..vo

29.09.2014 19:08:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.