• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Колизеумът бил огромно общежитие

Колизеумът бил огромно общежитие

/КРОСС/ Последно археологическо изследване на най-известния архитектурен паметник на италианската столица показало, че в периода на Късното средновековие в Колизеума се е разполагал огромен кондоминиум.

Археолози от Третия римски университет и студенти от Американския университет в Рим открили доказателства, че обикновени римляни живеели в Колизеума от IX век поне до 1349 година, тоест до момента, когато зданието е било сериозно повредено от земетресение и е паднала южната му част.

По време на триседмична работа под някои сводове, водещи към арената, археолозите открили керамични канализационни тръби, парчета и основи от стени от XII век. Тези разкопки показали, че Колизеумът активно е използван като жилище във времената на Късното средновековие.

В необичайното средновековно общежитие имало и конюшни и дюкяни, разположени на централната арена, където някога се сражавали гладиаторите. Няколко квадратни метра във вътрешността на Колизеума били давани под наем на монаси от съседния манастир „Санта Мария Нова", които взели архитектурния паметник под своя опека.

Според професора по средновековна археология Рикардо Сантанели Валенцани площта на арената била използвана като общо пространство. Тя приличала на огромен двор, изпълнен с хора, животни и стоки. Там археолозите открили керамични съдове и загадъчен артефакт - статуетка на малка маймунка от слонова кост. Смята се, че тя е използвана като пешка за шах, пише Megavselena.com.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.