• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Безхаберието – основна причина за тежките екологични проблеми в България

Безхаберието – основна причина за тежките екологични проблеми в България

/КРОСС/ Основната причина за тежките екологични проблеми е в безхаберието на Регионалните инспекции по околна среда и водите/ РИОСВ/ към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Някои от тях са се превърнали във феодални владения.

През последните дни фокуса на общественото внимание все повече се измества от горещата тема с африканската чума по свинете към пожарите в нерегламентираните сметища и депата за битови отпадъци.

От една страна пожара в един от най-големите изкупвателни пунктове за вторични суровини в югозападна България - „Феникс ресурс" доведе до затваряне на АМ "Струма".

Транспортният хаос по обходния път Е-79 взе и човешки жертви. Това беше неминуемо, защото тоновете битови и какви ли не още отпадъци от години се складират под магистралата и извън нея със знанието на държавата, след което се прехвърлят в ТЕЦ „Бобов дол" и се изгарят отново със знанието на екологичната инспекция.

В топлоелектрическата компания на Ковачки всяка нощ се изгарят всякакъв вид отпадъци, докарвани и с влакови композиции от други държави през пристанища по Черноморието. Поради голямата жега или вероятно умишлено, отпадъците горят за пореден път. И в същото време ни вопъл ни стон от МОСВ.

Говорейки за битовите отпадъци на „Феникс ресурс", няма как да не се спомене за задаващата се нова беда в района, свързана с опитите за построяване на регионално депо за битови отпадъци буквално на метри от крайните къщи на с.Джерман и на не повече от 2 км. от гр.Дупница. Ако това се допусне, МОСВ ще носи основна вина за бъдеща екокатастрофа, което е въпрос на време.

Поредна екологична беда е надвиснала и над гр.Димитровград.

С протекцията на ръководството на РИОС-Хасково, на площадка в двора на ТЕЦ "Марица-3″- Димитровград, чийто собственик отново е прословутия Ковачки, са разтоварени над 700 тона опасни битови и промишлени отпадъци с неизяснен произход. Отпадъците пристигат с ТИР-ове с Бургаска регистрация, което навежда на мисълта, че се доставят с кораби от друга държава, вероятно Италия. В непосредствена близост до площадката с отпадъци се намира бензиностанция с три броя цистерни за по 50 000 л. гориво, съоръжения на завода за азотни торове „Неохим", както и над 10 фирми с различен предмет на дейност. В случай на запалване на тези отпадъци ще се предизвика взривна вълна, която ще заличи от лицето на земята крайните квартали на Димитровград.

И както при трагедията на Меричлери, резултат от безумното посегателство на прокопиевци и фирма „Каолин" върху околната среда при добив на варовик от кариера „Великан", РИОСВ - Хасково отново прикрива нарушения, този път на фирма "Траш еко пак" ООД. По всичко личи, че тази фирма е свързана с фирма „Еко анализ" ЕООД, която от своя страна е свързана пряко с ТЕЦ "Марица-3″- Димитровград.

Риторичният въпрос е защо ръководството на община Димитровград не реагира още на 14 август, когато са разтоварени първите количества отпадъци, още повече, че юрисконсулта на ТЕЦ "Марица-3″-Димитровград е и зам.председател и на Общински съвет - Димитровград.

И въобще бунището в района на топлоцентралата, която е в режим на студен резерв към НЕК, все повече намирисва на обществен скандал, свързан с представители на бизнесмена Ковачки, община Димитровград и РИОСВ-Хасково.

Говорейки за нерегламентирани сметища или депа за битови отпадъци, няма как да не споменем и за поредния пожар в т.н. завод за изгаряне на битови отпадъци край с."Шищманци". Завод, предоставен на един бивш спортист със съдействието на един бивш президент. Лошо няма, но каква беда още трябва да се стовари върху жителите от района , за да се разбере, че в условия на пълно бездействие от страна на ръководството на РИОСВ-Пловдив, мястото на този завод не е там. По всичко личи, че безхаберието е стил на действие на ръководството на инспекцията, което усърдно прикрива и действията на швейцарската компания „Холсим кариерни материали Пловдив" на кариера „Белащица", която с години нарушава българското законодателство и унищожава околната среда в района на селата Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле и Цар Калоян, в непосредствена близост до Пловдив.

Всичко това дава основание да се запита министъра на околната среда и водите какво още трябва да се случи и до кога ще се търпи безобразията на директорите на някои РИОСВ, като тези в Хасково и Пловдив, които са превърнали екоинспекциите в свои феодални владения.

И ако безхаберието продължава, ръководството на МОСВ ще се сблъска с гнева на представителите на ПК "Екогласност", защото ние нямаме нищо общо с екорекетьорите на бандата на Тома Белев и компания, известни в публичното пространство като „зелените", и заради които думата „еколог" се възприема вече като мръсна дума.

Ние от ПК "Екогласност" с години доказваме, че сме се посветили безрезервно на каузата по опазване на природата и здравето на хората и никой не е в състояние да ни прекърши!

Емил Георгиев,
Председател на ПК "Екогласност"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А каква е ролята на родните еко организации? Хората на Тома Белев не се интересуват от реалните екологични проблеми в страната ни, а само гледат как да лапнат лесни пари без да вършат нищо съществено.

23.08.2019 18:22:53

българин

Безхаберието=бездържавие

23.08.2019 16:15:46

Мартин

Основната причина за тежките екологични проблеми в България е наличието на безконтролни псевдо-зелени организации като WWF, "Зеленото движение" и "Демократична България", които вместо да работят за запазване на природата, симулират дейност и преследват политически цели!

23.08.2019 14:32:24

Анна-Мария

Вместо да се дават интервюта и съвети към този и онзи, родните природозащитници да запретнат ръкави и да поработят малко, защото безхаберието на първо място идва от тях

23.08.2019 11:31:16

Христо

Зелените специално рекетират бизнеса за пари по всякакви начини и са изоставили напълно природата.

22.08.2019 18:49:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.