• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

200 000 лв. инвестира „Екопак България“ в инициатива за училищата

200 000 лв. инвестира „Екопак България“ в инициатива за училищата

/КРОСС/ Ученици, учители и родители заедно в „Седмица на рециклирането с Екопак"

„Седмица на рециклирането с Екопак" ще се проведе за първи път в над 50 училища в София. Инициативата бе обявена на среща в хотел „Хилтън", на която присъстваха зам.- министърът на образованието и науката Деница Сачева, Ивелина Василева, председател на комисията по околната среда и водите в Народното събрание, Лорита Радева от СОС, Ваня Кастрева от Регионалното управление на образованието и много представители на столичните училища. Инициатор е „Екопак България", водещата, лицензирана от МОСВ организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. По време на седмицата вниманието на учениците ще бъде насочено към темите разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие. В учебните часове или извън тях ще се провеждат уроци, различни събития и състезания. Идеята е да се обединят усилията на учители, ученици и родители в разделното събиране на отпадъци от опаковки и усвояването на знания за рециклирането им.

„Програмата е 3-годишна. Първата седмица ще е през ноември, когато се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците (21-29 ноември 2017 г.). Започваме със софийски училища. През следващата година инициативата ще се проведе в още 12 общини, първата от които е Бургас", обясни изпълнителният директор на „Екопак България" Тодор Бургуджиев. Той благодари на партньорите в инициативата и изрази надежда, че у повече ученици ще се възпита отговорно отношение към околната среда. Според него децата са най-добрите посланици на идеята, тъй като те могат да заразят родителите си със загриженост за околната среда, за да стане България по-добро и по-чисто място за живеене. Г-н Бургуджиев обяви, че инвестицията в инициативата е 200 000 лв. и допълни, че това са пари, дадени с удоволствие тъй като са за изграждане на ново поколение с нова култура.

"Екопак България" предоставя на училищата, които се включват в инициативата, образователен пакет в помощ на учителя: ръководство за провеждане на екочас на класния ръководител, за ученици от 1-ви до 7-ми и от 8-ми до 12-и клас; видеоматериали, инструкции за провеждане на игри и състезания, образователни табла и плакати.
Ръководствата са разработени от "Заедно в час" и представят темата по атрактивен за децата начин.
"Благодаря за инвестициите и усилията на "Екопак България. Надявам се, че инициативата ще бъде успешна. Тя е доказателство, че образованието е приоритет не само за правителството, но и за бизнеса", посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Тя съобщи, че МОН ще създаде донорски портал, в който ще бъдат обявени компаниите, инвестиращи в образователни проекти, за да могат те да бъдат достъпни за повече училища.

Всички училища, които проведат уроци в "Седмицата на рециклирането с Екопак", ще получат кошчета за разделно събиране на отпадъци и грамоти. Ще бъдат отличени и най-инициативните учители.

"Инициативата е изключително навременна. Децата често се превръщат в учители на родителите си. Рециклирането е тема на дневен ред, тъй като всеки човек генерира половин тон отпадъци годишно, а 1 т рециклирани отпадъци спасява 17 дървета", приветства инициаторите председателят на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева.

Екопак България ще продължи да инвестира в образователни и информационни дейности, защото разчита много на грижата на хората за околната среда и съпричастността им към системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки.

"Процесът е продължителен, свързан с изграждането на нови навици, но усилията си заслужават!", е призивът на компанията към хората. Повече информация за разделното събиране на отпадъци от опаковки може да откриете на www.ecopack.bg или на безплатна Зелена телефонна линия - 0 800 1 5253.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.