• 07 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8001
  •  GBP / BGN 2.2986
  •  CHF / BGN 2.0190
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Няма опасност за населението в Свищов от нерегламентираното сметище с опасни отпадъци

Няма опасност за населението в Свищов от нерегламентираното сметище с опасни отпадъци

/КРОСС/ Към момента няма опасност за населението, както и за замърсяване на въздуха заради отпадъците на откритото нерегламентирано сметище край Свищов.

Там са били разтоварени тонове шлака, а камионът нарушител е собственост на софийска фирма, изкупила отпадъците от завод за производство на акумулатори в Монтана. "Монбат" официално обявиха, че нямат общо с рециклирането на отпадъците и че са сключили договор с лицензираната от екоминистерството фирма.

„Проби към момента не са правени. Установи се, че отпадъкът е класифициран, има идентификационни документи от „Монбат" към фирмата превозвач. Просто отпадъкът не трябва да бъде тук, а на лицензираната площадка на дружеството в Пловдив", обясни пред bTV Станислав Станчев, начaлник отдел „Управление на отпадъци" при РИОСВ - Велико Търново.

„Съставът е ясен. Отпадъкът съдържа живачни и оловни съединения, които могат да се извлекат по някакъв способ", допълни той.

Размерът на санкцията е между 10 000 и 30 000 лв. съгласно Закона за управление на отпадъците.
Станчев допълни, че проверката продължава. Направено е предписание, предстои неговото връчване и съставянето на санкцията.

„Фирмата е лицензирана за превоз на опасни отпадъци, има лицензирана площадка в Пловдив, Стара Загора и Русе", обясни той.

По думите му от ръководството на фирмата са обяснили, че после ще претоварват отпадъка в Пловдив.
Станчев отбеляза, че след рециклиране на съответния отпадък и изкарването на металните и оловните съединения следва той да бъде откаран в депо за опасни отпадъци.

Фирмата превозвач има заявено инвестиционно намерение в РИОС - Велико Търново за дейност, свързана със същия отпадък, но не за този район.

От РИОСВ - Велико Търново няма издадено разрешително фирмата да извършва такава дейност в района на Свищов.

Заб.: Снимката е илюстративна

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Чакаме да видим собственика на фирмата обесен публ

Това е престъпление срещу човечеството, не може да се наказва само с глоба. Още повече, че тя никога няма да бъде платена. Трябва туморът да се реже до дъно.

03.11.2017 10:10:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.