• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

През септември отваря заводът за производство на гориво от отпадъци в с. Яна

През септември отваря заводът за производство на гориво от отпадъци в с. Яна

/КРОСС/В средата на септември ще заработи Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци и производство на модифицирано твърдо гориво в софийското село Яна. Съоръжението ще преработва по 410 000 тона битови отпадъци годишно. Половината от тях ще се рециклират, а от останалите ще се произвежда гориво за топлинна енергия, информира bgonair.bg.

Новият завод ще преработва около 70% от боклука на София. На ден по 40 камиона ще изсипват сметта в специални депа, като надеждите са да бъде намерено трайно решение на депонирането и преработката на отпадъците в столицата.

„Целта ни беше да намалим количеството за депониране до минимум," коментира заместник-кметът на София по екология Мария Бояджийска. От думите й стана ясно, че при преработката на 410 тона отпадъци остава да бъдат депонирани само до 76 хиляди тона смет, което е значително намаляване на количеството.

Машините в завода сами ще сортират отпадъците. Материалите, които могат да се преработват като хартия, пластмаса, стъкло ще се продават от общинското предприятия чрез търгове за рециклиране. Останалите отпадъци, които не може да се преработват, ще преминават през няколко вида механични и биологични процеси. С високотехнологична система, която не включва изгаряне, боклуците ще се превръщат в гориво, което засега ще се продава на циментовите заводи под формата на палети.

Новата централа в Топлофикация София, която трябва да приема горивото, произведено от боклука, все още не е изградена, а проектът за изграждането и предстои да бъде одобрен до края на 2015 година. Така 30% от столичани ще могат да се топлят през зимата с гориво, произведено от сметта, поне след 2 години.

Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска коментира, че предварителните разчети показват „поне 65 млн.лв. годишно по-малко разходи за природен газ, намаляване консумацията на природен газ поне с 10%, което ще се отрази и на сметките".
С колко точно по-евтино ще плащат софиянци за отоплените през зимата ще стане ясно след месеци, след като излезе съвместения доклад на общината и ЕК.

Новият завод няма да повиши и такса смет в столицата и ще намали над 2 пъти сегашните вредни емисии от ТЕЦ София, обещаха от Столичната община.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.