• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Румен Овчаров: Търговците на едро и бензиностанциите правят горивата у нас скъпи

Румен Овчаров: Търговците на едро и бензиностанциите правят горивата у нас скъпи

/КРОСС/ Вината за високата цена на горивата в България не е на "Лукойл Нефтохим", обяви Румен Овчаров, представител на държавата в надзора на рафинерията пред Нова телевизия.

"В никакъв случай производството на горива у нас не е скъпо. Цената на Нефтохима е изключително конкурентна. Показателно е, че от произведените в рафинерията горива само 30% са за българския пазар, другите са за износ, а това е невъзможно без конкурентна цена", заяви Овчаров.

По думите му голямото оскъпяване на горивата у нас идвало от търговците на едро и бензиностанциите. "Преди облагането има един процес, при който горивото излиза от рафинерията, трупат се разходи, получава се цената на едро и едва тогава цената на дребно", обясни Овчаров.

"Не е вярно, че всички данъчни складове у нас са на Лукойл и така се убива конкуренцията. само 20% от данъчните складове са на Лукойл, а 45% от горивата на пазара са вносни", заяви още той.

Овчаров нападна и митниците, че монтираните по тяхно искане измервателни уреди за 40 млн. лв. в Лукойл не работят. "Те всеки месец сменят данните, които искат и реално уредите не могат да работят. Вместо това предпочитат да пратят 100 митничари на главите на работещите", каза още бившият енергиен министър.

„Бизнесът беше доволен, когато миналата година, когато тази такса „задължение към обществото" беше разпределена между всеки един от нас като гражданин плащаше по 53 лева зе магаватчас, а всеки бизнеспотребител плащаше по 19 лева за мегаватчас, тоест три пъти по-малко. Сега, когато се изравниха двете плащания, бизнесът се оказа крайно недоволен", коментира още Овчаров.

По думите му предприятията искат по-ниски цени на тока, защото това влиза в разходите и определят конкурентоспособността на производството им.

„Само че не бива да се преекспонират по такъв начин, защото цената на електроенергията за бизнеса в България съвсем не е най-скъпата в Европа. Има само три държави, които са в далечна Скандинавия, които имат по-ниска цена от българската. А енергоемкостта на българския бизнес е най-високата в Европейския съюз", поясни бившият енергиен министър.

Той изчисли, че „зелената енергия" е наказване на всички българи, не само на провинилите се.

Влизането на бизнес в управлението на държавните дружества той определи като игра. "Бизнесът влезе в сценария с т.нар. „протести". Очевидно е, че трябва да излезе по някакъв начин и затова сега ще му предоставим възможност да влезе в държавните дружества", коментира още Румен Овчаров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.