• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Дечко Овчаров: Печеля медали с ампутиран крак

Дечко Овчаров: Печеля медали с ампутиран крак

/КРОСС/Остава без крак на осем години, след катастрофа, днес Дечко Овчаров има зад гърба си две световни и две европейски титли на хвърляне на диск и на копие плюс още шест златни медала от турнири за Световната купи за хора с увреждания.

Участвал е на три параолимпийски игри - в Атина 2004 (две 9-и места и едно 8-о), Пекин 2008 и Лондон 2012. От 2005 г. на всяко състезание печели медал с изключение на параолимпиадите, защото там сливат в една група атлети с различен коефициент на увреждане. На последните Световни игри Овчаров зае първо място на диск, трети места на гюле и на копие, а от световното първенство в Катар се завърна с бронзов медал на диск и лично постижение.

През 1988 г. пострадах тежко в автомобилна катастрофа, бях само на 8 години. Левият ми крак беше натрошен на парчета и се наложи да го ампутират над коляното. Оттогава съм с протеза. 

Това може би ме направи по-силен като характер, разказва Овчаров пред kz7.bg.

Професионално със спорт започва да се занимавна от 2002 г., с хвърляне на копие.

Шефът на нашата спортна федерация Илия Лалов ме откри на един плувен басейн в Павел баня. Видя, че имам физиката и желанието да се състезавам. Борислава Гурева ми беше първият треньор до 2012 г., а след това започнах да следвам в Националната спортна академия и преминах при проф. Стефан Стойков - шеф на Катедрата по лека атретика. Тренирам на много места, където има условия - правя лагери в София, в Павел баня, в Казанлък, в Мадан. В момента съм наблегнал на тренировките за тласкане на гюле, защото от програмата на параолимпиадата в Рио през 2016 г. махнаха диска. До лятото трябва да се подготвя и да покрия квота за участие. За мен обаче е важно да печеля медали, а не просто да участвам, казва спортистът. 

Той в момента е с модулна протеза. Възможността да я смени с по-добра и по-удобна му се струва нереална, тъй като сумите са твърде високи за него - от порядъка на 50 000 - 100 000 лв.

Сумите са страшно големи за нашия стандарт и на мен не ми е възможно да отделя толкова пари, признава той и сравнява неговата протеза с хубавите с трабантче и мерцедес. Овчаров обаче признава, че една по-удобна протеза би му била от полза при хвърлянето на копие, защото трябва да бяга за засилването.

Параолимпиецът рацзказва още, че лекар е бил с него само в Атина.

Оттогава не съм виждал нито масажист, нито лекар. Няма пари за тях. А в другите отбори има всякакви специалисти и хора, които помагат на атлетите. Явно в другите страни политиката спрямо хората с увреждания е съвсем различна, допълва той. 

Дечко Овчаров живее в Павел баня заедно със съпругата си и двамата си синове Данаил (3,5 г.) и Стефан (5,5 г.).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.