• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Румен Овчаров: Токът е опасен - винаги може да те удари

Румен Овчаров: Токът е опасен - винаги може да те удари

/КРОСС/Енергетиката в България на практика е фалирала сфера и е на доизживяване. Минаха годините, когато тя концентрираше финансовия ресурс на държавата в себе си.

Това заяви в интервю за бТВ бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

По думите му бизнесът е в правото си да протестира, но не трябва да се забравя, че българският бизнес е един от най-енергоемките в Европа и че именно и бизнеса е част от проблема с продължаващото задлъжняване на НЕК.

„Нормално е когато ти отрязват от печалбите, да протестираш, но нормално ли е да протестираш срещу компания, която си задължил", отбеляза той.

Хубаво е, че този път КЕВР не се поддаде на натиск и се опита да постави някакви рамки в сектора. За съжаление обаче отново заплануваните мерки и действия не се изпълняват достатъчно системно и строго, каза Румен Овчаров и допълни: Не може да налагаш мораториум например за приемането на нови ВЕИ-та в енергийната система и да отваряш широко вратите за едно година на така наречените централи от животинска тор. За тази една година може да се случи същото каквото и с ВЕИ-тата преди време.

Според Овчаров енергетиката е в сегашното си състояние заради некомпетентността. „Когато влизаш в енергетиката, само за да откраднеш, получаваш този резултат", заяви той.

Сегашните управляващи разбират проблема и имат желание, но нямат компетентност, заяви той. „Цената ще я платим всички ние и колкото по-късно стане, толкова повече ще платим", коментира още бившият министър.

„Токът е опасен - винаги може да те удари", подчерта той.

Овчаров посочи, че два са начините за справяне с проблемите в енергетиката - да се намалят разходите, т.е. „да се затворят кранчетата, през които изтича", и да се увеличат разходите. 

За съжаление нито една от двете мерки не се осъществява правилно, допълни той. 

Бившият енергиен министър посъветва колегите си експерти, като например Делян Добрев, Трайчо Трайков, които коментират как  един от сериозните дългове, които са задължили НЕК е този с проекта „Цанков камък", да  не забравят, че 50 процента от парите по проекта бяха платени именно по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Овчаров обясни, че въпросния проект не е започнал по негово време, а е бил онаследен от предишните управляващи в доста напреднала степен на строителство. 

За популизма в България той коментира, че е като алкохола - когато е в малки количества действа добре и развеселяващо, в големи количества води до махмурлук, а превърне ли се употребата в хронична, става болестно състояние. „Малко останаха тези, които не са алкохолици", продължи той метафората си.

Добрата новина е - посочи Румен Овчаров, че цените на петрола продължават да падат, от което следва, че ще започнат да падат и цените на природния газ, от което пък следва, че ако не паднат цените на топлоенергията, то поне няма да се увеличат.

Цените на тока за бита също вече станаха известни. Така че не очаквам някакви социални сътресения и проблеми в страната, каза бившият енергиен министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.