• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Теменужка Петкова: Държавата на практика подаде ръка на „Овергаз“

Теменужка Петкова: Държавата на практика подаде ръка на „Овергаз“

/КРОСС/На всички вече е ясно, какво се случи в новогодишната нощ. Държавата на практика подаде ръка на „Овергаз". Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Знаете, че частната компания имаше известни проблеми с доставките на природен газ от „Газпром".

„Булгартрансгаз" получи информация на 30 декември в късния следобед от „Газпром", че срещу заявените количества от „Овергаз" има нули. Тъй като ние сме отговорни хора, нямаше как при такава ситуация държавата да не реагира. И държавните енергийни дружества бяха на среща при премиера, беше намерен добрия вариант.

„Булгаргаз" сключи договор с „Овергаз мрежи" на 31 декември в 18,30 ч след като постъпи писмо от компанията с молба максимално бързо, незабавно, да се подпише договор за доставка на природен газ за клиентите им. Това беше направено, така че смятам, че държавата показа отговорно поведение. Не може да става дума за някакви грабежи, става дума за помощ, която беше оказана, каза министърката.

Ако не се беше намесила държавата и клиентите на „Овергаз" бяха останали на студено, към кого щяха да бъдат въпросите, попита тя. Хората щяха да питат кой е виновен, щяха да се сетят за „Овергаз", но всички упреци щяха да са към държавата, смята тя.

Общественият доставчик „Булгаргаз" има договор с „Газпром" за определени количества, които са за потребностите на неговите клиенти. Така отговори тя на твърденията на „Овергаз", че „Булгаргаз" като обществен доставчик е длъжен да поеме доставките за клиентите им. Знаете, че всяко количество над заявеното се търгува на по-висока цена с 10%.

„Булгаргаз" има ангажименти, но към своите клиенти. Сега „Булгаргаз" фактурира природния газ на „Овергаз", надяваме се компанията да бъде коректен платец. Според мен трябва да има някаква сигурност по отношения на плащанията, по причина, че ние все още нямаме официален отговор от нашите партньори от „Газпром" как ще се третира тази разлика в количествата. И дали ще има увеличаване на цената. Имаме уверения, че няма да има, но все пак трябва да се изчакат окончателните разговори, заяви Петкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.