• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Европейската комисия ще проучи проблема с новогодишната газова криза

Европейската комисия ще проучи проблема с новогодишната газова криза

/КРОСС/Европейската комисия (ЕК) ще проучи проблема със спраните доставки за клиентите на "Овергаз", стана ясно от публикация в "Юроактив", цитирана от Епицентър.бг. 

Компанията на Сашо Дончев е подала жалба в ЕК, след като "Газпром" отказа да ѝ доставя газ от 1 януари. В писмата до комисията е посочено, че спирането на доставките на газ при действащ договор без предупреждение е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията.

Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви.

Европейската комисия е получила писма с оплаквания заради спирането на доставките от руския газов монополист "Газпром" за българския частен разпределител "Овергаз", съобщи "Юроактив", като се позовават на говорител на ЕК.

"Комисията може да потвърди, че е получила писма по проблема. Тя ще разгледа повдигнатите въпроси", заявил говорителят, но отказвал друг коментар.

Снабдяването на потребителите на частната компания беше поето от държавната "Булгаргаз". От 2013 г. ЕК води срещу дружеството дело за злоупотреба с пазарно господство, като евентуалната санкция при доказване на нарушението е 10% от общия търговски оборот на компанията.

ЕК разследва и "Газпром" за злоупотреба с монополно положение в пет европейски страни, включително и в България, където руският доставчик държи пазарни дялове в диапазона от 50 до 100 процента.

"Подозираме, че съвпадението на интереси между "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира "Южен поток" в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция", казва изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев пред "Юроактив".

"Всяко прекъсване на доставките от "Газпром", дори и за къс период, може да доведе до унищожаването на "Овергаз", който е единственият останал конкурент в България", припомня Дончев.

Той обяснява, че на 21 декември е провел телефонен разговор със заместник-председателя на "Газпром" Александър Медведев, в който му е било казано, че от "Газпром" спират доставките от 1 януари, без значение, че "Овергаз" има договор до 31 декември 2017 г.

В продължение на 10 години "Газпром експорт" притежаваше 49,51% от капитала на "Овергаз Инк." Според сайта на руската външно-търговска компания обаче в момента тя държи едва 0,49% от акциите в "Овергаз". По време на новогодишната криза с доставките от българската компания потвърдиха, че тече раздяла с руския акционер, като процесът трябва да приключи през първата половина на 2016 г.

За да осигури газ за своите 55 хиляди клиенти, "Овергаз Мрежи" сключи аварийно в 18,30 часа на 31 декември договор за доставка на газ от "Булгаргаз". Засега той е сключен само за месец януари.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

защо,те ментори ли са ни?

06.01.2016 15:40:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.