• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Само 6 клинични пътеки ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение

Само 6 клинични пътеки ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение

/КРОСС/Само 6 клинични пътеки ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение, изготвен от здравното министерството. Други 20 заболявания ще се лекуват вместо в болница в амбулаторни условия. Това обяви официално днес министърът на здравеопазването Петър Москов по време на конференцията, организирана от в. "Капитал" - "Иновации в здравния сектор".

Това означава, че при шест от диагнозите на пациентите може да се наложи да изчакат, за да бъдат лекувани в болница.

Като неприоритетни са отбелязани някои болести и състояния в гастроентерологията, урологията, УНГ, очните болести, рехабилитацията, също и клинични пътеки в хирургията, съдовата и челюстната хирургия, ендокринологията, ортопедията.

Както отдавна беше обявено, в основния пакет, за който здравното министерство обяви, че е гарантирано и безплатно за пациентите, остават сърдечно-съдовите заболявания, онкологичните, майчино и детско здраве и спешните случаи. В допълнителния пакет ще се лекуват заболявания, които търпят отлагане. И за него ще има лимит, който още не е уточнен, но Москов намекна, че ще е около 2 месеца.

Има още работа по определянето на пакетите, те вече са оценени от националните консултанти и експерти, а в момента са на съгласуване с лекарския съюз. Описани са подробно като кодове и процедури и са разпределени "наляво и надясно" в основния и в допълнителния пакет, но предстои да бъдат остойностени, обясни Москов.

По думите му парите трябва да са съсредоточени там, където има "най-много страдащи и най-много болка".

Според председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев дори още повече болести могат да бъдат записани в допълнителния пакет, а министерството предпазливо се е въздържало - например някои видове хернии. Той уточни, че има много заболявания, които са записани с наклонена черта и могат да бъдат преместени от единия в другия пакет според състоянието на конкретния пациент.

Друго, за което предупреди председателят на лекарския съюз, е, че поликлиниките може да не са подготвени за част от процедурите, които ще преминат към тях. Затова по-скоро трябва да се мисли за амбулаторно лечение в болниците.

Лекарският съюз ще настоява когато има възможност да се поеме лечението от допълнителния пакет по-рано от предвидените за изчакване срокове, това да се прави.

Министърът на здравеопазването напомни, че остават три месеца, в които нередовните платци към здравната каса могат да си възстановят здравните права с вноските, дължими само за три години назад, защото според новия закон, който влиза в сила от 1 януари, това ще става с покриване на всички вноски за последните 5 години.

На конференцията, която е посветена на новостите в българското здравеопазване и реформата, Москов изтъкна, че лечението в България е на високо ниво, особено за онкологични заболявания, а инвестициите, които прави държавата във високотехнологично оборудване, според него не би трябвало да оскъпяват лечението. Вместо това новите пакети ще позволят пълното покриване на модерното лечение.

Другият вариант по думите му би бил да се вдигне здравната вноска, но той не застава зад него, защото в момента няма причина да бъде увеличена.

Друга идея обаче, за която се мисли, е заедно с други европейски държави е да се прави общо договаряне за доставка на някои лекарства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.