• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Русе отново ще търси проект за паметник на Левски

Русе отново ще търси проект за паметник на Левски

/КРОСС/ Русе отново остана без паметник на Васил Левски. Обявеният от инициативен комитет конкурс за построяване на монумент на Апостола приключи без да бъде избран победител, съобщава БНТ2. Сега ще се набират нови проекти за паметник, но този път заданието ще бъде по-прецизно.

Първият подбор на проекти за паметник беше обявен миналата година. В него участваха 11 кандидати. През есента журито даде срок за доработване на проектите, но и след като той изтече, нито един от творческите екипи не беше посочен като победител.

арх. Орлин Неделчев - член на журито

„Основната причина беше липсата на художествено убедително решение за монумент на Левски. Единодушно журито реши, че нито един от представените конкурсни проекти не може да удовлетвори художествено-творческия образ.“

Анкетата сред русенци, която беше направена при излагането на проектите в Доходното здание, също не посочи изявен фаворит.

До месец трябва да бъде обявен повторен конкурс за паметник на Левски в Русе. Изискванията към проектите обаче сега ще бъдат по-детайлни.

арх. Орлин Неделчев - член на журито

„Основната алея на Парка на възрожденците е предвидено да бъде направена алея нвъзрожденците, където ще има поредица от бюстове на по-изявените борци за освобождение на България от османско владичество и следователно един подобен монумент не би стоял достатъчно сериозно сред тях.“

В новия конкурс ще бъде дадено още едно изискване, което ще се отнася до скулптурната композиция и материала, от който да бъде направена фигурата. Причината - изяснено е, че камък като русенския и врачанския варовик е неподходящ за местния климат, защото се руши и е нетраен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това е абсолютна лъжа. Обществеността избра много категорично един проект - на Добреви Александров. Само, че "журито" избра да класира проектите получили в онлайн анкетата 9, 12 и 20 гласа, а в урните 0. Г-н Неделчев да си припомни пресконференцията от октомври. Тогава хората гласуваха с имената си. До кога така - нещо не било харесало на някого? Хората дето ще го плащат- казаха още тогава какво искат.

09.05.2018 12:27:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.