• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Българин в чужбина иска да реставрира паметника пред НДК

Българин в чужбина иска да реставрира паметника пред НДК

/КРОСС/Паметникът „1300 години България" пред НДК да не се събаря, а да се реставрира, предлага българин, живеещ в Англия. Проектът на Юлиан Манев предвижда и изграждане на мемориален парк , който да припомня историята на първи и шести пехотни полкове. Създателят на паметника арх. Валентин Старчев обаче смята идеята за трудно осъществима. Той е на мнение, че ако се прави реставрация, тя трябва да е по негов проект като автор.

Според Юлиан Манев, който работи като асистент в архитектурно бюро в Лондон, събарянето на паметника ще бъде грешка и загуба за София. Той смята, че паметникът „1300 години България" и мемориалът на първи и шести пехотни полкове могат да съжителстват заедно. "Може да разказва историята не само на държавата, но и на самия себе си. Относно мемориала, идеята е да се представи едно ново пространство, което да е много по-различно от всичко, което е около НДК в момента-доста по-тихо и затворено", сподели Юлиан Манев.

Младият архитект е готов да дари безвъзмездно проекта си на Столична община. Той се надява разговорът за съдбата на паметника да бъде възобновен, като на разрушаването му се предложи алтернатива. Юлиан Манев е разговарял и с автора на паметника „1300 години България" арх. Валентин Старчев. Двамата ще се срещнат, за да обсъдят идеята. Проф. Старчев обаче смята, че тя е трудно осъществима. "Много е сложно, защото се намесват много теми-какъв е типът на парка, какво е пространството, може ли към един паметник да се добавят разни работи", посочи проф. Старчев.

Има много проекти за реставриране на паметника, каза още той. Според него логичният вариант е реставрацията да е по негов проект като автор.

След допитване през 2014 г. на Столична община до столичани как да изглежда мястото на паметника „1300 години България", бе решено да бъде възстановен военният паметник на 1 и 6 пехотни полкове. В полза на това решение се обявиха също Административния съд в София и Върховния административен съд, които отхвърлиха всички жалби срещу събарянето на монумента. Планира се паметникът да бъде премахнат по време на ремонта на НДК за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ТЖ може да е всичко друго, но не и глупак, стоя на власт цял живот. Глупак е долният писач и разбирач, който не се срамува да руши нещо, което друг е сътворил.

23.03.2017 00:14:39

Анонимен

Юлиане, много си млад и нищо не разбираш от соцреализъм. Този паметник не случайно е наречен още на времето „петоъгълния шестохуйник“ или обратното. Той е флагрантоно доказателство на слагачеството на един бездарен скулптор пред неговия роднина Тошо Живков Глупака. Погледни чугунените кратуни с „поглед вперен в светлото соцбъдеще“ и всичко ще ти стане ясно! Ако имаш пари, направи един мемориал в чест на великите български царе Борис 1-ви, Симеон Велики и предхождащите ги канове, Аспарух, Тервел, Кубрат, Крум, Калоян, защото такива няма в София!

20.03.2017 15:48:37

Анонимен

Г-н Манев, реставрацията на този паметник изисква решение за компенсация на неравномерните температурни разширения на носещата конструкция и плочите, което изисква специални пресмятания. Иначе пак ще се саморазруши.

18.03.2017 14:00:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.