• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Китай изгражда парк за панди, 110 пъти по-голям от Дисниленд (снимки)

Китай изгражда парк за панди, 110 пъти по-голям от Дисниленд (снимки)

/КРОСС/В югозападната провинция на Китай се намира град Чънду, дом на гигантската панда, застрашена от изчезване в продължение на десетилетия. Много от пандите в зоологическите градини по света първо се отглеждат в базата на Чънду "Panda Capitals". Тя привлича около 3,5 млн. туристи годишно.Наскоро правителството проведе международен конкурс за набиране на идеи за "Panda Capitals". Миналата седмица световната дизайнерска компания Sasaki бе обявена за победител. Техният план включва три нови обекта за развитие - село, разположено на брега на езерото, изследователски център за диви животни и огромен парк, обвързан с обществен транспорт.Проектът за разширяването на съществуващата база е 110 пъти по-голям от Дисниленд в Париж, но ще заема малка площ от общия размер на града.


Плановете са паркът да успее да защити 1800-те останали гигантски панди в света. Често в дивата природа те раждат близнаци и майката изоставя едно от двете си малки. Изследователите в базата Чънду се опитват да помагат на майките за отглеждането на новородените панди, които понякога са повече от две. "Гигантската панда е най-силният посланик и икона за град Чънду. Тя е неразделна част от идентичността, културата и икономиката на града", казва Тао Джанг, директор на Sasaki. Проектите на компанията ще преминат през няколко фази.Селището Longguanshan Panda ще бъде "вход в града". Селото ще се намира близо до второто международно летище в Чънду, което се очаква да започне да функционира с пълен капацитет до 2030 г.

Паркът Beihu Panda ще бъде три пъти по-голям от сегашния. Sasaki предложи три допълнителни линии на метрото и шест нови метростанции около парка Beihu Panda. Най-голямото предизвикателство за компанията ще бъде опазването на околната среда и градското развитие. Sasaki се надява да постигне баланс между двете. Различните части в резервата ще бъдат внимателно координирани, отбелязват от компанията.

Снимки: Sasaki

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.