• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Ще има ли още соларни панели по колите?

Ще има ли още соларни панели по колите?

/КРОСС/ Концепцията за разполагане на соларни панели на покрива на електромобила винаги е била интересна на компаниите, работещи в тази област, но дълго време се смяташе, че идеята не е особено практична. Въпреки това обаче гигантът Panasonic може да осъществи пробив при завръщането на соларните панели в масовото производство на електромобили.

Преди последния технологичен скок в развитието на електромобилите, соларните панели бяха твърде скъпа добавка, а и не осигуряваха кой знае каква мощност, за да бъдат възприемани като фактор за масовото производство. Но сега всичко е по-различно.

2017 година отбелязва дебюта на Toyota Prius Plug-In, като автомобилът е обзаведен с соларен панел на покрива, създаден от Panasonic, като системата за преобразуване на енергия има капацитет 180 вата, което е над три пъти повече от соларната система, предлагана с Prius, но през 2009 г.

Изчисленията показват, че шест часа работа на соларните панели на пълен капацитет, ще добавят над 1 киловатчас енергия към тази, съхранена в батериите на електромобила. Изследванията на Panasonic обаче показват, че потенциалът за развитието на соларните панели на покрива на автомобилите е повече от сериозен, тъй като те може да осигуряват до 10% повече пробег.

При Prius Plug-In соларните панели добавят между 2,9 и 6,1 километра към пробега, като това зависи от атмосферните условия и доколко ефективна е била работата им. На пазара има и друг автомобил със соларни панели на покрива - Karma Revero, като в този случай добавеният пробег е между 2,5 и 3 километра.

В Tesla обсъждат дали Model 3 да не излезе на пазара със соларни панели на покрива, а Panasonic и Tesla вече работят по съвместното развитие на соларни модули и соларните покриви на къщите - още едно начинание на Мъск, който бързо набира популярност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.