• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Чия грижа е любовта към българските танци – дискусия в „Точка на кипене“ по БНТ2

Чия грижа е любовта към българските танци – дискусия в „Точка на кипене“ по БНТ2

/КРОСС/В рубриката "Точка на кипене" на предаването "Рецепта за култура" тази събота (11 февруари) ще гостува Величка Николова - директор на 144 СУ "Народни будители", едно от училищата, които може да загубят хореографските си паралелки през новата учебна година. В момента около 500 от общо 1200 деца изучават хореография само в това софийско училище.
Зрителите ще чуят гледна точка на педагозите за пречките, които поставя новата нормативна уредба, пред училищата да обучават в паралелки с профил "Хореография".
От началото на тази година е премахнато специализираното обучение по хореография в 25 български училища. Това предизвика недоволството на училищни директори от големите градове и на възпитаниците на паралелките по танци. Недоволните преподаватели и ученици са готови да протестират.
Според новия закон за образованието и няколко подзаконови нормативни акта, хореографията може да бъде изучавана само като избираема дисциплина в по-малко часове.
На поредицата писма Министерството на образованието и науката реагира с компромисното предложение хореография да се изучава само в професионални паралелки, като на територията на дадено населено място може да има само една специализирана професионална паралелка. Това от своя страна се оказва сериозен проблем за големите градове. В първите дни на новия служебен министър на образованието и науката, училищните директори поставиха отново въпроса за обучението по танци в българските училища.
През 2016 г. седмият сезон на най-гледаното риалити на БНТ 2 отправи предизвикателство към танцовите умения на ученици от хореографски паралелки в цялата страна. Инициативата за популяризиране на хореографските паралелки бе подкрепена и от самото Министерство на образованието и науката.
През новия сезон на „Надиграй ме" през 2017 година екипът ще застане зад каузата за запазване на възможността младите хора да учат народни танци в неспециализираните училища. Чия е грижата любовта към българските танци да остане за подрастващите връзка с фолклора и съзнанието за национална принадлежност е въпросът, който провокира дискусията в тазседмичното издание на рубриката „Точка за кипене". Радостно или протестно ще бъде хорото на възпитаниците на хореографски паралелки след един месец - обещаният срок за проучване на ситуацията, който си даде МОН - отговорите на тези и на други въпроси ще бъдат потърсени в диалог с водещия на предаването „Рецепта за култура" по БНТ2 Юрий Дачев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.