• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Паргов: С Бюджет 2016 ГЕРБ ще изпомпа спестяванията на хората

Паргов: С Бюджет 2016 ГЕРБ ще изпомпа спестяванията на хората

/КРОСС/С приетия бюджет за 2016 година ГЕРБ иска да изпомпа спестяванията на хората, които в момента по данни на БНБ са около 41 милиарда лева. Това заяви председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов по повод скоростното гласуване на държавния бюджет за следващата година.
"Така бедността и диспропорциите в обществото ще се засилят през 2016-а, прогнозира той. - Ще се влоши здравеопазването заради въведените лимити, ще има закриване на малки болници. 30% от средствата за образование ще отидат в частните училища и по този начин ще са за децата на богатите. Съответно държавното и общинското образование ще се влошат. За общините също няма средства и така за малките населени места ще липсва перспектива. Затова ще се засили икономическата миграция към големите градове и извън България. Категорично хората са обречени на бедност!".
Според Калоян Паргов, Бюджет 2016 не стимулира икономиката. "Няма как да се ангажираш с нови дългове, без да си планирал растеж, обясни той. - Как ще връщаш тези пари?! Явно трябва хората сами да си ги извадят от джоба. Защото, когато има недостиг на финансиране, товариш населението с още разходи. По този начин ГЕРБ ще бръкне в джоба на всеки човек".
Лидерът на столичните социалисти добави, че новият бюджет по никакъв начин не стимулира намаляването на безработицата и е същата постна пица, като тази на Симон Дянков. "Тоест, философията на Бюджет 2016 е счетоводната политика, която Министерството на финансите следва още от времето на Симеон Дянков. Този път обаче тя е гарнирана с поредната дългова политика, заяви Паргов. - Бюджетът не е програмен, което е проблем. А в нашата пазарна обстановка най-нормално щеше да е да бъде точно такъв. Да бъдат дискутирани средствата за образование, здравеопазване, местна политика, в която ясно трябваше да проличи желанието на правителството за стимулиране и постигане на резултати на база финансиране. Вместо това, дебатите бяха от къде да вземем едни милиони и къде да ги преместим".
Калоян Паргов коментира и банковата система. "От БНБ казаха, че банковата система е стабилна. В същото време в бюджета виждаме едни 2,3 милиарда, които са заложени като резерв, ако нещо се случи. Тоест, има ли очаквания, че нещо ще се случи на база бъдещите стрес-тестове на банките? А този дълг от 5 милиарда отива за покриване на дупки. И за харчове за асфалт и подобни "нужди", които нямат добавена стойност. В същото време всеки български гражданин, включително и бебетата, ще бъдат натоварени със 740 лева през следващите години, за да изплатим дълга".
Според лидера на столичните социалисти малкият и средният бизнес през следващата година тотално ще бъдат довършени. "В тази пазарна стагнация те трябва да бъдат стимулирани, заяви Паргов. - Какво пречеше от тези 5 милиарда да бъдат заделени 400-500 милиона, които да бъдат разпределени в най-бедните общини като тези в Северозападна България и Родопите? Чрез Българска банка за развитие те можеше да стигнат до малкия и среден бизнес и да го стимулират. По този начин той щеше да потърси възможности за експорт, оттам да увеличи производителността, така ще намалее безработицата и ще стигнем до спирането на миграционните процеси. Никой обаче не си направи труда да помисли за това".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Лудия Шапкар

''БСП почина'',мило тролче,ще те видя какво ще пискш,като изсмучат спестяванията на семейството ти!Относно БСП и да убиете вестоносеца-дрееми,аз съм от Портартър

09.12.2015 13:05:52

БСП почина

БСП помпа 45 години, после още 25 и се сгромоиляса под собствената си вмирисана ояденост. Та от там идва всичко.

08.12.2015 12:32:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.