• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Станилов: Заплатите на учените в България са крайно ниски

Станилов: Заплатите на учените в България са крайно ниски

/КРОСС/Народният представител от АТАКА проф. Станислав Станилов призова от парламентарната трибуна за цялостна промяна на политиката на правителството по отношение на научните изследвания.По време на петъчния контрол в Народното събрание депутатът повдигна темата за плачевното финансово състояние на астрономическата обсерватория "Рожен". „Нямат пари за ток и вода. Учените молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти. През 2012 г. тя беше заплашена от затваряне и учените бяха принудени да сформират футболен отбор "Роженските мечки", за да събират допълнително пари за научно-изследователската си дейност", припомни проф. Станилов. Той попита образователния министър проф. Тодор Танев какви мерки ще предприеме министерство, за да се преодолее тази критична за астрономите ситуация?

Танев отговори, че МОН не контролира средствата за обсерваторията в Рожен, а БАН определя колко пари ще отидат за там. „Знам за проблемите, които са натрупвани с години", допълни още министърът.
След като чу отговора проф. Станилов заяви, че правителствата през целия преход не обръщат внимание на научните изследвaния, което измества науката в България на задна позиция.
Той призова министър Танев да бъдат отделени повече пари за научно-изследователска дейност при разпределянето на следващия бюджет. Като крайно възмутително за депутата от АТАКА е ниското възнаграждение на учените у нас. По думите му само при нас е така от цяла Европа.
Станата ни е на последно място по отделени средства за научна работа. Това трябва да се промени с общите усилия на парламента и Министерския съвет и лично премиера, заяви проф. Станилов.
„Ще настояваме това да се случи. Отворен съм за всякакви разговори и ще се вслушам в идеите ви, те са мъдри и премислени, заключи от своя страна министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.