• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

98,5% от парите на „Булгаргаз” са блокирани в КТБ

 98,5% от парите на „Булгаргаз” са блокирани в КТБ

/КРОСС/ Много от големите държавни фирми продължават да нарушават правилата за разнообразяване на обслужващите банки и доста от тях са станали заложници на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това сочат справките към 30 юни, публикувани от отрасловите министерства. "Булгаргаз" е особено тежък случай - в средата на годината 98.5% от ресурсите на компанията се оказват блокирани в КТБ. 

Четвъртата по големина на активите банка в България бе поставена под специален надзор на 20 юни след масирано теглене на депозити от фирми и граждани и оттогава не работи с клиенти. Оказва се, че към тази дата не само газовият монополист, но и доста други държавни предприятия са имали значителни средства в КТБ в нарушение на постановлението за деконцентрация на средствата на дружествата, в които държавата има над 50% участие. Постановлението бе прието преди повече от година от служебното правителство на Марин Райков и изисква фирмите да предоставят справки за всяко тримесечие. Според разпоредбите му предприятие може да държи в една банка най-много една четвърт от финансовите си ресурси. Към 30 юни правилото не е спазено и от "Булгартрансгаз", "Българска фондова борса", ЕСО (Електроенергийния системен оператор), "Информационно обслужване" и др., отбелязва „Сега”.

 

Всички нарушители, чиито пари са в КТБ, дават едно и също оправдание за "концентрацията" - след затварянето на банката им се наложило да харчат от сметките си в други банки, което вдигнало дела в КТБ. Това обяснение обаче не е особено приемливо, защото излиза, че имат само разходи, но не и постъпления по банковите си сметки в алтернативни на КТБ трезори. Освен това данните са към 30 юни, КТБ бе затворена на 20 юни и е трудно да се повярва, че само за 5-6 работни дни до края на месеца са настъпили кой знае колко сериозни промени по сметките на предприятията.

Според справката към 30 юни "Булгаргаз" има сметки в 7 банки, но 98.50% от тях са в КТБ. "Нетната експозиция над 25% се дължи на постъпили плащания в началото на месец юни (нетната експозиция към началото на юни е 19.39%) и на невъзможността за опериране със средства след поставяне на групата КТБ под особен надзор", обясняват от "Булгаргаз".

Излиза, че в началото на юни газовото дружество е държало в КТБ под 20% от парите си, а в края на месеца - близо 100%. Но на 25 юни от "Булгаргаз" обявиха, че към момента на поставяне на КТБ под особен надзор (20 юни) парите им там са били само 25%. Значи или след 20 юни само за 6 работни дни газовият монополист е изхарчил всичките си пари в други банки - почти 75%, или някой по веригата лъже за движението на парите на дружеството през фаталния за КТБ месец юни.

Един от големите длъжници на газовото дружество е "Топлофикация - София", която също се оказа жертва на КТБ. Директорът на столичното парно Стоян Цветанов бе уволнен преди дни, защото 60 милиона лева на фирмата са блокирани в затворения трезор.

При наличие на сметки в общо 5 банки 45.38% от средствата на "Булгартрансгаз" към 30 юни се намират в КТБ.

Заради ЦКБ в нарушение са две предприятия, подопечни на министъра на транспорта и съобщенията. "Пристанищна инфраструктура" е над нормата, но с малко - авоарите й в ЦКБ превишават 29%. "Информационно обслужване" обаче държи цели 86% от парите си в тази банка при допустими 25%. Подобен е случаят с Национална компания "Железопътна инфраструктура", която е поверила 63.09% от ресурсите си на ПИБ.

Проблем с концентрация на пари в КТБ има Българската фондова борса. Близо 40% от ресурсите й са "под специален надзор", защото са блокирани в групата КТБ - 25.16% са в банката майка, а още 13.04% са в дъщерната й "Креди Агрикол България", която също е затворена от БНБ.

 

"Български енергиен холдинг", който работи с 6 банки, държи 25.08% от средствата си в КТБ към 30 юни, а 25.60% са в УниКредит Булбанк. "Индустриална зона Варна-запад" също има блокирани средства в КТБ - 26.94% от общите средства. "Електроенергиен системен оператор" ЕАД също е надвишил леко допустимите проценти - има 26.76% в ЦКБ, 29.32% в УниКредит Булбанк и 29.14% в Експресбанк.

В началото на 2014 г. министърът на финансите Петър Чобанов отчете, че само 17% от парите на държавните фирми са в КТБ - при 50% концентрация година по-рано. Пак тогава той съобщи, че все още около 15% от държавните компании не изпълняват принципа за "разпределяне на яйцата в повече кошници". Парите на фирми, блокирани в КТБ, не са защитени от Закона за гарантиране на влоговете, ако са над 196 000 лева. Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, предприятията могат само да се надяват, че след разпродажба на активите ще си върнат поне част от парите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Боже

Банките не са виновни за липсата на реакция от страна на държавните предприятия. Все пак разбирам до някъде последните, има си правила и прехвърлянето на такива пари отнема време. Като гледам нещата от предишни години се движат в правилна посока, въпрос на време е държавните предприятия да се справят с новото положение.

01.08.2014 16:05:06

Анонимен

Държавата ще си поеме отговорността за предприятията на които е принципал. НО НЯМА ЛОГИКА ТОЗИ ЧАДЪР ДА ОБХВАНЕ И ЧАСТНИТЕ ВЛОГОВЕ, ОСВЕН, АКО БЪДЕ ОСЪДЕНА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ДА ГО НАПРАВИ!

01.08.2014 08:56:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.