• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Националният военноисторически музей откри изложба в Париж

Националният военноисторически музей откри изложба в Париж

/КРОСС/ Изложбата на Националния военноисторически музей „Да полетиш на крилете на четката" беше открита в Българския културен институт - Париж на 1 октомври 2014 г. Събитието уважиха дипломати, военни аташета, български граждани, живеещи в Париж, както и много други гости. Изложбата представя картини на именития български художник Борис Денев, повечето от които се показват за първи път пред чуждестранна публика. Тя ще бъде отворена за посещение в галерията на Българския културен институт - Париж, до 31 октомври 2014 г.

Чрез 42 художествени произведения - акварел, маслени бои и графика, посетителят се пренася в неповторимата атмосфера на творчеството, завещано ни от изтъкнатия майстор на четката. Представените творби на Борис Денев впечатляват освен с топлота и декоративност, но и със смели щрихи, ярко изразена индивидуалност и многопластовост.

Изложбата е първата от поредицита от инициативи, с които Националният военноисторически музей, верен на своя профил, отбелязва 100-годишнината от началото на Първата световна война в Европа, въпреки че България влиза във войната през 1915 г. Година преди това Борис Денев печели обявения от Министерство на войната конкурс за главен военен художник на Щаба на Действащата армия, а художествените произведения, с които той ще бъде представен в изложбата бележат неговия път по бойните полета на Северния и Южния фронт.

Големият художник, рисувал не само по бойните полета на три войни, но и пресъздал българската природа в стотици пейзажи, създал монументални исторически картини, съхранил в блестяши портрети образи на обществения и културен елит, на обикновените хора, впечатлява освен със своя забележителен талант, но и със своята разностранна личност - творец, военен художник, публицист.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.