• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Стотици столичани се включиха в „Европейска нощ на учените“ в София Тех Парк

Стотици столичани се включиха в „Европейска нощ на учените“ в София Тех Парк

/КРОСС/ Стотици столичани се включиха в инициативата „Европейска нощ на учените 2016" в София Тех Парк. Първият научно-технологичен парк у нас се превърна в арена за демонстрации на интересни постижения от сферата на науката. Безпилотни космически глайдъри, космическа храна на прах, робот куче, симулации на кибер атаки и един от най-големите 3D принтери в Европа събраха любопитни млади учени, техните учители и родители по време на 10-тото издание на инициативата у нас.

По повод на събитието Лабораторният комплекс на София Тех Парк за първи път отвори врати за широката публика, която се включи в над 20 демонстрации в различните лаборатории. В лабораторията „Биоинфотех" най-любопитните имаха възможност да наблюдават експерименти с микробиологични организми, както и да се запознаят с първия български студентски отбор по генно инженерство, който се подготвя за участие в престижното световно състезание по синтетична биология iGEM през октомври в Бостън, САЩ. Отборът ще се включи в надпревара с над 300 екипа от млади учени от цял свят и ще представи своя проект „Говорещи бактерии".

В лабораторията по киберсигурност посетителите на София Тех Парк взеха участие в симулации на хакерски атаки, както и в проследяването на кибер атаки по цял свят в реално време. Участниците се запознаха с основните опасности за сигурността ни като потребители в онлайн пространството. Един от най-големите 3D принтери в Европа беше фокусът на посещението им в лабораторията за 3D креативност и бързо прототипиране. Лабораторията по виртуална реалност на София Тех Парк предостави уникалната възможност на посетителите да се докоснат до виртуалната и разширена реалност чрез изпробване на различни устройства. В лабораторията по интелигентни комуникационни системи те се запознаха и с уникален робот за изследване на бордовите компютри на високоскоростните влакове и релсови пътища от европейската ж.п. мрежа. Роботът е третият по рода си в Европа и позволява провеждането на редица симулации за тестване на сигурността без човешка намеса.

Богатата програма на инициативата „Европейска нощ на учените" в София Тех Парк даде и един по-нетрадиционен поглед върху различни аспекти на науката като математиката, роботиката, космическите изследвания и антарктически експедиции. В зоната за експерименти и демонстрации в Експериментариума на технологичния парк младите учени се докоснаха до прототипи на безпилотни космически глайдери, микрокосмически станции и приложения за проследяване на бедствия в региона на Балканите, представени от екипа на Space Challenges. Space Challenges е образователна програма, която дава възможност на участниците да се докоснат до последните постижения в тази сфера чрез серия от лекции от водещи експерти от цял свят, както и да построят сами своите прототипи. Програмата е насочена и към стимулиране на предприемачеството.

Асоциацията на младите полярни изследователи, част от международната организация APECS (Association of Polar Early Career Scientists) показа на любопитните посетители как изглежда храната, която космонавтите, антарктиците и алпинистите консумират по време на своите мисии. Докато вкусовете могат да бъдат толкова разнообразни, колкото при обикновената храна, т.нар. лиофилизирана храна е под формата на прах. Тя се приготвя за по-малко от 3 минути във вряща вода и не се разваля.

Робот куче, което следва „стопанина си" и може да лае предизвика най-голям интерес сред малките посетители на Експериментариума в София Тех Парк. Роботът бе представен от Robopartans - училище по роботика, което  цели да събуди и затвърди интереса на учениците към физиката, информационните и комуникационни технологии, математиката и техническите науки като цяло. Училището провежда практически обучения по лего роботика, програмиране, 3D моделиране, по време на които учениците сглобяват и програмират сами своите роботи.

Изненада за посетителите бе и изложбата „Шекспир е жив в науката", организирана от Британски Съвет България. Изложбата е разположена на пешеходния мост на София Тех Парк над бул. „Цариградско шосе" и отбелязва живота и творчеството на най-известния драматург в света по повод навършването на 400 години от смъртта му.

Официален старт на инициативата „Европейска нощ на учените 2016" в България дадоха Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, заместник-кметът на Столична Община Тодор Чобанов, изпълнителният директор на „София Тех Парк" Елица Караджова и директорът на Британски съвет България Любов Костова.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.