• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

За втори път уволняват шефа на парк "Българка"

За втори път уволняват шефа на парк "Българка"

/КРОСС/ Пореден скандал разтърси природен парк "Българка" в Габрово. След като миналата година Агенцията по горите уволни дългогодишната директорка на парка Мая Радева, а чрез предрешен конкурс постът зае лидерът на ДПС в Севлиево Али Алиев, Радева обжалва и спечели делото за неправомерното й уволнение. Агенцията сега пак я уволнява, по точно я принуждава сама да напусне.
Днес до края на работния ден заповедта за освобождаването й още не бе пристигнала. Вероятно това ще стане утре.
На 9 март, денят, в който тя трябваше да се яви на работа според съдебното решение, спешно била повикана от началниците си в София. В Агенцията по горите й връчили трудов договор, както повелява законът, който я възстанови на работа. Но веднага след това й дали да подпише споразумение сама да се откаже от поста, иначе веднага щяла бъде уволнена отново. В замяна на това й предложили обезщетение от 4 работни заплати. Имала седемдневен срок да си помисли.
Ако пък реши да обжалва, се влиза в дълга процедура на съдебни дела. И поне две години ще трябва да доказва, че "няма сестра", предупредили я там.
Още повече решението да не бъде повече директор било взето на много високо политическо ниво, признал зам. министърът на земеделието и храните Георги Костов.
Политическо бе и нейното предишно уволнение, а и назначаването на Алиев. За професионализма, още по-малко за гората, никой не мисли.
"Аз доста се колебах въобще дали да се върна в парка след възстановяването ми от съда, там нещата са плачевни. Но получих уверението на местни управляващи, че агенцията няма да обжалва съдебното решение и няма да има проблем за връщането ми на работа. Реших все пак да се върна и да спася каквото може от парка. Но малко след това стана друго. Може би това е било изненада и за самите тях. Щом решението е взето на толкова високо политическо ниво! Явно има други интереси, но не разбирам какви", не скри разочарованието си Радева.
Говори се, че политическото решение е свързано с планът за управление на парк Българка" и навлизане на бъдещият тунел под Шипка в негови територии. Още повече, днес планът ще се разглежда във Висшия експертен, екологичен съвет. Вероятно някой иска той да не бъде приет или да бъде преработен.
"Аз неведнъж съм заявявала, казвам го и сега, не е проблем тунелът под Шипка да мине през територии на парка. Обвиниха ме, че той не съществува "дори като чертичка" в плана за управление. Организацията, изготвила плана твърди, че не може да "нанесе чертичката", защото съществуването на тунела още не е факт, няма одобрен работен проект, дори няма идеен проект. Въпреки това не разбирам притесненията - по закон при инвестиционно намерение, което е от общинско или държавно значение, тази територия се изключва от защитената", коментира Радева.
Има и други предположения и коментари за политическото решение тя да си отиде от системата. Едното е, че се търси място на небезизвестен в града инженер-лесовъд /задължително образование, за да се заеме този пост според закона за горите/. А другото предположение е, че с назначаването на "наш човек" могат да се заметат следите от некадърното едногодишно управление на Алиев, особено ако това е искането на ДПС.
А има доста какво да се "замита". Оказва се, че докато е вече месец в болнични, защото бил "усаден", всеки ден Алиев пускал позволителни за сеч в частни гори в Севлиевско. Това не е тайна за Агенцията, защото тези процедури излизат автоматично във вътрешната й система. Оказва се, че той не е прекратявал частната си лесовъдна практика и докато беше директор на парка. През тази година Алиев не си е пускал молба за отпуска, докато е бил на заседанията на Общинския съвет в Севлиево, а е длъжен по закон. Получавал е пари за деня и от двете места.
Агенцията не само не смятала да го връща на работа, но дори имало заповед за прекратяване на трудовия му договор, заради решението на съда да бъде възстановена Мая. Но и това не е стопроцентово сигурно при странното поведение на агенцията, не се знае кой и какво ще й нареди.
Мая Радева няма сили да се съпротивлява повече, въпреки че е позната като борбена натура. Вече се страхува отказът й да напусне, да не създаде проблеми на най-близките й хора.
Съжалява само, че през това време се съсипва парка, в чието създаване по преди 12 години тя е участвала активно. Основната цел на защитената територия е опазване вековните букови гори в централната част на Стара планина, там се намират и изворите на река Янтра.
Сагата в парк "Българка" започна в края на януари миналата година. Докато Мая Радева бе в болнични след претърпяна катастрофа, Агенцията назначи Али Алиев за временно изпълняващ длъжността директор, въпреки протестите на природозащитници. След като Радева се върна от болнични и зае директорското си място, тя веднага бе уволнена за несправяне с работата. Агенцията по горите дотолкова силно искаше човек на ДПС да оглави парка, че дори бе забравила много добрите атестации за работата, които години наред й бе правила. Отделно Радева има награди за най-добре управлявана защитена територия.
През лятото на 2014 година бе обявен конкурс за директор на парка. Разбираемо Мая Радева не участва. Очаквано Али Алиев го спечели.
Мая Радева обжалва уволнението си. Районният съд в Габрово я възстанови на работа и осъди през януари т.г. Изпълнителна агенция по горите да й изплати обезщетение от малко над 7 хил. лв. и да поеме разходите по делото.
В законния 14-дневен срок, когато тя трябвало да се яви на работа - 9 март, тя заварила дирекцията празна. Али Алиев бил в дългосрочен отпуск по болест. Болна се оказала и главната счетоводителка. Още преди месец договорите на специалистите, работещи по проектите на парка за близо 10 млн. лв. били освободени от Алиев. Единственият останал щатен служител е пиарът на дирекцията.
За да удостовери явяването си на работа, тя повикала нотариус и адвокати. В тяхно присъствие помещенията с архива и счетоводните документи били запечатани, а Радева поела за София по нареждане на Агенцията. За да разбере, че пак е уволнена...
Друг е въпросът, че уволненията на Радева струват доста скъпо на Агенцията по горите. Освен обезщетението от 7 хил. лв., присъдено от съда се прибавя и сегашното за 3600 лв. Освен това за Алиев е теглен вътрешен държавен заем за 1.8 млн. лв. Въпреки това задълженията на парка надхвърлят 2.5 млн. лв.
Агенцията не може да не е наясно, че има голяма опасност да не бъдат възстановени с европейски средства сумите по проектите,заради некадърното управление на човека на ДПС.
Каква е схемата обяснява Мая Радева: "Когато се одобри европейски проект и се подпише договор, ти дават 20 на сто авансово плащане от договорената сума. Документите за това, което е свършено в даден етап се пускат към министерството на околната среда, след направен вътрешен одит. И се възстановяват изразходваните пари. Така се получава оборот на средства и проектът върви. Алиев обаче не е направил искания за възстановяване, затова няма възстановени европейски средства за разплащане. Така в края на 2014 година. задълженията на парка вече възлизат на 2.5 млн. лв. към изпълнители Затова министерството на земеделието тегли вътрешен държавен заем от финансовото министерство и ги предоставя временно на дирекцията на парка. Като се очаква тези пари да бъдат възстановени с европейски средства. Но се съмнявам дали това ще стане, защото има нарушения на обществени поръчки, неправилно сключени договори, има разплатени дейности, които не са извършени, доставени са материали, които не се оказват в наличност. Така че тези 1.8 млн. лв. могат да останат за сметка на държавата. И ще трябва да се върнат средствата на Европейския съюз по проектите", съобщава gabrovodnes.info.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.