• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Стотици служители на "Емко" протестираха пред парламента

Стотици служители на "Емко" протестираха пред парламента

/КРОСС/ Стотици работещи в цеховете на военните заводи на „Емко" в Монтана и Трявна се събраха пред парламента, за да настояват лицензът на завода да бъде възстановен. Търговията със специалните стоки на дружеството е блокирана, а хората се опасяват, че ще загубят работните си места.

Разговори с тях проведоха депутати от БСП.

От 1 300 души, заети във военния завод, на жълтите павета пред парламента бяха пристигнали поне половината, от производствените бази в Монтана и в Трявна, с искане за възстановяване на отнетото разрешително за търговия и след като 800 тона продукция за стотици милиони лева стои на пристанището в Бургас.

„Ако не бъде върнат лицензът, който е отнет, и след като насилствено бяха вземани договорите от фирма „Кинтекс", затварят фирмата и ние излизаме на улицата. Това е истината. За един град като Трявна, това е - затваряме града", коментираха протестиращите, цитирани от БНР.

Депутатът Атанас Костадинов и народни представители от опозицията въведоха част от протестиращите в парламента.

Следващата седмица изслушване и на министъра, но искаме от вас да разберем истината за това, което се случва в момента.

Собственикът на предприятието Емилиян Гебрев коментира:

„Няма да ни докарат до фалит, но ще бъдем принудени тези хора да ги пусна в неплатен отпуск".
Министърът на икономиката Емил Караниколов отново заяви, че има вероятност държавата да върне лиценза на оръжейния завод "Емко", ако бъдат изпълнени всички изисквания за съхранение на боеприпасите.

„Може би трябва работниците да обърнат внимание на собственото си ръководство, че трябва да се предприемат действия за отстраняване на тези нередности и ако те бъдат отстранени и не им се върне лицензът, който е спрян, тогава да идват на протести. Трябва наистина да обърнат внимание, че тези нередности, отстраняването им е с цел превенция и защита както на населението, така и на самите тях, защото те работят там. Ако недай си Боже се случи някакъв инцидент и аз утре изляза или някой от междуведомствения съвет, тъй като ние сме колективен орган, не съм само аз, и ви кажа тези случаи бяха маловажни, затова ние не предприехме действия, мисля, че няма да приемете този отговор".

БСП ще поиска следващата сряда министърът на икономиката Емил Караниколов да бъде изслушан в парламентарната икономическа комисия по казуса с фирма "Емко".

Министерството на икономиката внася сигнал до прокуратурата за проверка на ВМЗ "Сопот", "Дунарит" и дружество „Кинтекс", за което се настоява да бъде направена проверка 10 години назад.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.