• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Пет са жертвите на терористичната атака в Лондон

Пет са жертвите на терористичната атака в Лондон

/КРОСС/Броят на жертвите на вчерашното нападение близо до сградата на британския парламент се увеличи на пет, след като е починал още един от ранените при атаката, съобщи Ройтерс, като цитира информация на полицията. Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули е заявил пред репортери, че се работи по версията, че нападателят е бил вдъхновен от ислямистки тероризъм. Роули добави, че полицията смята, че е установила самоличността на извършителя, но отказа да даде подробности.

По-рано беше съобщено, че въпреки че все още не са изяснени всички обстоятелства около нападението, полицията работи по вариант за един нападател. Той е стигнал до сградата на парламента с автомобил, прегазвайки много хора по моста "Уестминстър", след което, при опит да проникне в парламента, е намушкал с нож един от охраняващите сградата полицаи.

Сред ранените има трима полицаи и трима френски ученици.

Премиерът Тереза Мей, която спешно бе евакуирана от парламента по време на нападението, даде изявление след извънредна среща на отдел Кобра вчера. Тя посочи, че това е "отвратително нападение в сърцето на столицата, но всеки опит да се посегне на британските ценности е обречен на провал":

Утре сутринта парламентът ще се съберe нормално, ще бъдем заедно отново. Лондончани и всички други от целия свят, които са дошли да посетят този велик град, ще се събудят и ще посетят местата, които желаят, както обикновено.

Тереза Мей допълни, че всички заедно ще вървят напред, като никога не се предават на тероризма и не позволяват на гласовете на омразата и злото да ги разделят.

Британските власти съобщиха, че разглеждат "случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното".
Няколко изстрела са били чути около 16.40 часа българско време в двора на парламентарната сграда. Мъж, облечен в черни дрехи, е проникнал в двора, което изненадва, защото това е едно от най-тежко охраняваните места в Лондон и е нападнал двама полицаи с нож. Промушил е единият от тях, след което е побягнал към входа, където влизат депутатите. Притекли се незабавно на помощ цивилни полицаи са застигнали мъжа и са го простреляли.

Почти по същото време кола на моста "Уестминстър" се е врязала в минаващите наоколо пешеходци. След това колата е катастрофирала в железните ограждения на парламента на северния бряг на Темза.

Започна широкомащабно разследване на терористичните нападения. Голяма част от зоната около парламента беше напълно отцепена.

Британското правителство обяви, че няма да увеличи нивото на антитерористична тревога. То ще остане "сериозно", което е втората най-висока от общо пет степени, както и през последнте повече от две години. В идните няколко дни обаче по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи. Властите посъветваха пътуващите тази сутрин да избягват района на Уестминстър, тъй като той ще остане блокиран.
Белият дом осъди нападението в Лондон. Говорителят Шон Спайсър, каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция".

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.