• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Първо заседание на НС след лятната ваканция

Първо заседание на НС след лятната ваканция

/КРОСС/ Депутатите се събират днес на първо заседание след лятната ваканция. Очаква се първите два месеца на есенната парламентарна сесия да преминат под знака на кандидат-президентската кампания.

ГЕРБ вече определи приоритетите си за новия парламентарен сезон - сред тях са приемането окончателно на антитерористичния и антикорупционния закон, одобрени вече на първо четене.
Акцент се поставя и върху приемането на Закона за държавния бюджет на страната, както и бюджетите на Здравноосигурителната каса и НОИ.
От БСП пък искат още в началото на новата сесия изслушване на премиера Бойко Борисов и свикване на Консултативен съвет за национална сигурност по темата за споразумението между Турция и Евросъюза, ролята на България, както и защитата на националната сигурност на страната.

Цецка Цачева остава председател на парламента. Вчера тя отрече да е кандидатът на ГЕРБ за президентския пост като заяви: ИИмам амбиции, имам намерения и цели, които гоня като председател на Народното събрание. Не се притеснявайте, ще продължа да ги спазвам. Няма опасност да бъда кандидат за друг пост."

Председателят на парламента посочи, че смята за целесъобразно през последната седмица преди президентските избори да няма пленарни заседания, за да не се използват за предизборна агитация и да не се създава неравнопоставеност с непарламентарно представените партии.

Относно настояването на БСП Бойко Борисов да бъде изслушан от парламента след срещите му с турския президент Реджеп Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел Цачева съобщи, че до момента в НС няма внесено такова искане и посъветва Корнелия Нинова да се фокусира върху кандидатпрезидентската двойка на левицата.

Като прогнозира натоварена и политически драматична есенна сесия на парламента, Цачева открои като акценти продължаващата работа по антитерористичния и антикорупционния закон, по изцяло новия законопроект за концесиите, както и приемането на държавния бюджет за 2017 година и на бюджетите на НЗОК и НОИ.

Председателят на парламента изрази очакванията си спорният текст за анонимните сигнали в антикорупционния закон да отпадне.

Като нов момент в работата на парламента, свързан с влизането в сила на изменения в Закона за нормативните актове Цецка Цачева отбеляза, че занапред всеки един законопроект ще бъде придружен задължително с оценка за въздействие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.