• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Румен Гечев: Финансирането на партиите в България до момента съответства на европейските практики

 Румен Гечев: Финансирането на партиите в България до момента съответства на европейските практики

/КРОСС/ „Като сме член на ЕС, трябва да следваме европейските практики. Финансирането на партиите в България до момента съответства на тях". Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечев. По думите му в последните години се е преминало към почти пълно държавно финансиране на партиите, а под 5% от парите са от членски внос. „Решението за политическите системи в Европа е политическите партии да бъдат финансирани от държавата", заяви той. Социалистът подчерта, че такива решения са взели в годините Германия, Швеция, Финландия, Франция, Белгия, Холандия, Великобритания и има само една европейска страна, където държавата не участва във финансирането на партиите - Швейцария.
Проф. Гечев предложи всички партии, които имат натрупани депозити от неизразходвани партийни субсидии към 03.06.2019 г. да ги върнат обратно в бюджета. „Такива е практиката в другите страни членки на ЕС. Странно е как така- една партия държи на депозити милиони левове и има символичен членски внос, а същевременно демонстрира активна партийна и медийна дейност. Тогава възниква въпросът- какви са тези тайнствени източници на финансиране на такива партии?", попита Гечев.

Проф. Румен Гечев обясни, че е добре да има дебат по темата за субсидиите, но изрази несъгласие с начина, по който той се прави - няма как да бъдат обсъждани в НС законопроекти, които са били внесени сутринта в 09:01 часа, на бегом същият следобед се организират комисии, без никакъв разчет и време за разглеждане, без време за разработване на алтернативни варианти. „Трябваше няколко месеца този въпрос да бъде обсъждан в българската общественост и когато се изяснят позициите и има точни разчети, да влезе законът за обсъждане", подчерта той. По думите му тези действия имат две цели - да се притисне до стената основната опозиционна партия БСП и заедно с нея- всички възможни партии с различно мнение от управляващите; връщане на чл. 1 от старата Конституция на България - закриваме другите партии и остава само една партия и нейните сателити на власт, която има достатъчно средства, за да управлява без държавна субсидия.


Георги Търновалийски: Цели се затрудняване на работата на политическите партии
„Предложението на ГЕРБ е популизъм. Предлага ни се субсидията да бъде намалена на 1 лв, други искат да бъде 0 лв. За мен разлика между двете предложения няма". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Търновалийски. Според него, ако тези предложения бъдат приети, трябва да ги има и в Закона за политическите партии, за да бъде променен начинът за набиране на средства за партиите. „Този законопроект е в нарушение на парламентарните правила и на законодателството. С това предложение се цели затрудняване на работата на политическите партии и се поставя под риск тяхната независимост", категоричен е той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.