• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

МФ да задържа до 20% от субсидиите на партиите, предлагат реформаторите

МФ да задържа до 20% от субсидиите на партиите, предлагат реформаторите

/КРОСС/Над 6,5 милиона лева годишно ще се пести чрез регресивната скала от субсидии за партиите. Този мотив посочват Реформаторите при внасянето чрез промени в Закона за политическите партии на регресивната скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лева до 11 стотинки на глас. Те настояват за строги правила за харчене на субсидиите, съобщиха от Движение "България на гражданите".

Сред строгите условия за харченето на субсидиите реформаторите предвиждат финансовото министерство (МФ) да задържа 20 % от субсидиите и да ги дава само за избори, партиите да нямат право да придобиват недвижимо имущество от субсидията си, а разходите да се представят в Сметната палата обстойно разбити за по-добър контрол.

Със законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии (ЗПП) народни представители от Реформаторския блок внесоха в Парламента въвеждане на регресивната скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лева до 11 стотинки на глас.

Те внесоха и по-строги условия за харченето на субсидиите - МФ да задържа 20 % от субсидиите и да ги дава само за избори, партиите да нямат право да придобиват недвижимо имущество от субсидията си, а разходите да се представят в Сметната палата обстойно разбити за по-добър контрол.

Промените в Закона за политическите партии предвиждат в чл. 27 от ЗПП, където се въвежда регресивна скала за един получен глас, с праг от 150 000 гласа нагоре, колкото са нужни за влизане в парламента.

Според скалата, на всеки 100 хиляди гласа "стъпка", субсидията ще се намалява с 10 %, съответно от 10, 9, 8 и т.н лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване.

В мотивите на Законопроекта се посочва, че въпреки намаляването на субсидиите от 12 на 11 лева на глас, 72 % от участниците в референдума, или 2 516 791 души, са гласували "за" още по-голямо намаление. Правилно е да се отговори на очакванията на обществото. В същото време субсидията трябва да е достатъчна, за да разполагат партиите със средства за дейността им, но не и средствата да се държат в банки за лихви, категорични са от РБ.

С измененията се предвиждат още и по-строг ред за харчене и отчитане на държавните субсидии от партиите. Въвежда се нов чл.24а, според който политическите партии не могат да придобиват недвижимо имущество със средства от държавната субсидия, както и нов чл.37а.

Според него заедно с годишните си финансови отчети партиите ще трябва да предоставят пред Сметната палата и справка за разходите си за работна заплата, купуване на материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, средства за организация на събития, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, средства за направени дарения.

Важно изменение е, че се предвижда остатъкът от 20 % от субсидията да се задържа от Министерството на финансите и да се изплаща в пълен размер, независимо от годината, в която е натрупана, до три дни след датата на обявяване на деня на следващите избори. Така и ще се обезпечи финансирането на предизборната кампания, и ще се спре практиката големите партии да влагат субсидията си по депозити в търговски банки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какви реформатори са тези, след като не се съобразяват с волята на народа - 1 лев субсидия за глас. Те вече са на политическото бунище.

29.12.2016 10:29:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.