• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Китайският президент начерта светло бъдеще с много предизвикателства пред страната

Китайският президент начерта светло бъдеще с много предизвикателства пред страната

/КРОСС/ В Пекин започна 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, който ще продължи една седмица. Откривайки форума, президентът на страната и председател на комунистическата партия Си Цзинпин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Сред тях той открои нарастващата разлика в доходите и проблеми в сферите на заетостта, образованието и здравеопазването.

„19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия е много важна среща, тъй като Китай осигурява решителната си победа в изграждането на умерено проспериращо общество във всяко отношение и в критичен момент, когато социализмът с китайски характеристики навлиза в нова ера. Темата на този конгрес е да останем верни на нашия първоначален стремеж и да поддържаме твърдо своята мисия, заяви китайският президент при откриването на 19-ия конгрес на КПП, цитиран от БНР.

Очаква се на конгреса да бъде обновена кадровата конфигурация в най-висшите партийни органи, а Си Цзинпин да бъде преизбран за генерален секретар на компартията. На конгреса ще бъде предопределено и развитието на втората в света икономика за следващите пет години. Очаква се Си Цзинпин да се обгради с приближени в Политбюрото на Китайската комунистическа партия.

В страната тече масова антикорупционна кампания, а преди месец беше остранен Сун Чжънцай, считан за основен съперник на Си Цзинпин. Причината - разследване за "тежки нарушения на дисциплината".

Северна Корея изпрати поздравителен адрес до Китай по случай започналия днес на конгрес управляващата партия. Това става в обстановка на напрегнати отношения между двете страни след решението на Пекин да затегне санкциите заради програмата на Пхенян за производство на ядрено оръжие, предава „Ройтерс".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.