• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Битката за бъдещето на БСП трябва да започне веднага

Битката за бъдещето на БСП трябва да започне веднага

/КРОСС/"Много по-трудно е малкото колело да задвижи голямото, но ако голямото се завърти, малкото хвърчи със страшни обороти!", казва депутатът от "БСП - лява България" Красимир Янков пред "Дума"

- Г-н Янков, каква е вашата оценка за новото правителство? Бойко Борисов го нарече програмно реформаторско. Отговаря ли това определение на профила на кабинета, според вас?
- Определението за едно правителство като реформаторско идва обикновено в края на мандата и то не от премиера, а като оценка за свършеното. Има и още по-странно самоопределение на участниците в кабинета. Мотивират го като отговорно за стабилността в държавата. Мисля, че стабилността на изпълнителната власт произтича от позицията и поведението на парламентарно представените политически сили и най-вече от работата им в НС. Има и още нещо, което подкрепя или прекратява мандатите и Борисов знае какво е то, защото го изпита веднъж. Това е основанието на обществото да проявява търпимост. Кабинетът ще просъществува толкова време, колкото народът го изтърпи. Хората очакват повишение на жизнения стандарт, работни места, гарантирано общодостъпно здравеопазване. Време е всички политически сили да се обърнат с лице към приоритетите и да вложат цялото си усилие за спасяване на нацията.

- Докъде би могъл да стигне компромисът във властта от страна на РБ и ПФ, като се има предвид, че двете коалиции са разтърсени от вътрешни противоречия още отсега?
- Това чуваме от първия ден на преговорите за настоящото правителство - какъв компромис правят участващите и подкрепящите. Компромис с кое и в името на какво? Декларираха, че не биха приели участие в кабинет с премиер Бойко Борисов не само като формула, а с мотиви и квалификации за тази несъвместимост. Имат свои предизборни програми, в които намериха общи неща. Направиха безброй договорки и в рамките на отделните формации, с цел да се удовлетвори интересът на всяка съставна партия. ГЕРБ прие персоналните предложения механично, като попълнение на квоти, иначе как да повярваме, че Бойко Борисов иска в екипа Лукарски?! Сега започва битката кой на колко позиции ще реализира свои хора. В нея вече ще има победители и победени, защото няма значение кой колко и какви подготвени кадри има, а това че във всяка партия има мераклии за постове. И тогава на преден план ще излязат различията! Никой няма да признае, че не е "нахранен" в размера на очакваното, защото това е истинският им мотив за участие във властта. Ще се заманифестира с принципи, политическа разнопосочност, интересите на избирателите и какво ли още не.

- Как ще коментирате участието на АБВ във властта, след като излъга избирателите, идентифицирайки се като лява партия, а всъщност се унижи да бъде патерица на ГЕРБ?
- АБВ не е нова тема. Като член на партия, от чиито редици се отля тази формация, отблизо усетих генезиса на политическото брокерство. Убеден съм, че и в бъдеще партията на Първанов няма да се развива самостойно, да намери облик и теза, която да я позиционира в политическия спектър. Тя ще мимикрира около БСП. Ще се стреми да се прелива, отлива и отново да се влива в нашите редици, за да продължи употребата на надеждите на хората със заблудата за по-добра алтернатива. За мен АБВ е дясна формация поради избора да не остане опозиция. Ако не бъдат платени коледни добавки на пенсионерите, ще стане ясно, че АБВ участва в правителство като негова патерица, и което е продължител на модела на управление на предишния кабинет "Борисов.

- През последните дни се правят анализи на т.нар. преход. Защо у нас промяната не се случи и 10 ноември 1989 г. донесе на българите бедност, корупция и нисък жизнен стандарт?
- От първия ден промяната запознаха лъжите, че се сменя системата, а всъщност бе сменен субектът на собствеността. Това е отговорност на всички, които поемаха управлението за малко или за повече през тези 25 години. И сега кой прави анализите? Този, който пише лозунги днес върху тапети, които е лепил доскоро. През този период страната бе деиндустриализирана и за мен липсата на работеща икономика е същественото. От първия ден на промяната нямаше концепция за преструктурирането и развитието на всички сектори. Отговорността за неслучилия се преход е наша, на политиците, защото допуснахме съществуването на задкулисие. Всичко, което преодоля България през тези години, е съчетание на проблеми, с които нито една от бившите държави от социалистическия блок не се сблъска. Това е нашата най-нова история, каквато я написаха предходните поколения през последния четвърт век на вододела на две хилядолетия. Сега идва ред на моето поколение. Както винаги, трудно ни допускат в първите редици, но темите, които вървят с нас, не могат да бъдат избутвани назад. Ние не искаме да напуснем България. Ще се борим да заличим мизерията и да върнем усмивките на хората. Имаме силна енергетика, условия за развитие на туризма, селското стопанство се развива в новите условия и изисква още държавна грижа, природните ни залежи не са пренебрежими като бъдещ източник за финансов ресурс. ХХІ век трябва да бъде време за възраждането на България.

- БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ отстоя позицията си да остане в опозиция предвид постигнатите резултати от парламентарния вот. Какъв коректив на властта ще бъде левицата?
- На първо място, БСП трябва да остане последователна в отстояване на предизборните си обещания. Не бива да оставим без реакция нито една тема в ущърб на социалните потребности или обществените интереси. Макар и капацитетът ни за въздействие да е труден предвид 39-те мандата, но ние трябва да използваме ролята на аргументите, силата на експертните становища, намирането на добри, ефикасни решения на проблемните въпроси. Вече стана ясно, че проблемът не е дали, а кой ще строи "Южен поток". От първостепенна важност се оказа промяната на новоприетия закон за МВР. За ГЕРБ основен инструмент на властта е системата на вътрешното ведомство и затова спешно иска да го прекрои в удобен вид. Общественото внимание се отклонява с жълти теми и несъществени дебати. Това е управление по модела ГЕРБ. На това не може да не бъдем опозиция! -

- Смятате ли, че персоналните промени в ръководството на БСП са достатъчни, за да бъде извършена промяната в нея? Какво още трябва да направи, за да си върне левицата доверието на хората?
- Ще започна от втората част на въпроса. Чакат ни местни избори, които ще дадат оценка за истинското състояние на партията. БСП е единствената политическа сила, която има напълно разгърнати териториално структури, макар и намалели като активна членска маса. Предстоящите избори дават възможност не само да се отиде при хората, а и да се поемат ангажименти, които имат пряко значение за всеки избирател. Какво по-важно има от това каква е улицата пред вашия дом? Давам си ясна сметка, че всеки кандидат за общински съветник или кмет ще трябва да работи не само за подкрепа за себе си, но и за да утвърди авторитета и влиянието на БСП. За да се постигне това, трябва задълбочен анализ на общностните проблеми, дефиниране на темите и задачите, които трябва да бъдат решени. И започвайки от създаването на цялостна програма за местното самоуправление, да достигнем до "микропрограмите" за всяка община. Трябва да се номинират хора с обществен авторитет, които са получили пълна подкрепа от партийните структури. За възраждане на идейната основа, която обединява в редиците ни хора с общо кредо, трябва задълбочена дискусия. Да препотвърдим своите принципи и да намерим подходите за претворяването им в действени политики! Време е не ръководството да спуска директиви, а да чуе накъде самата партия иска да върви. Ръководството не чу кой иска партията да я представлява в парламента, а постави водачи и пренареди листи. Лошият резултат от вота беше вменен на местните структури. Бившият зам.-председател на НС на БСП по организационните въпроси в свое интервю заяви, че едва ли не негативите от работата на кабинета "Орешарски" са основната причина. Това обаче не попречи да бъдат поставени в листите не само като водачи, а и в най-големите избирателни райони. Не чухме отчет за работата на Националния предизборен щаб. Кой каква функция е имал и какво е свършил. В НС беше внесено предложение за освобождаването на член от състава му с мотива, че не присъствал на нито едно заседание, а тези, които са присъствали, по каква работа бяха там?
Председателят Миков на два пъти извади от състава на ИБ досегашни членове и пренареди функциите на останалите от ръководството на Сергей Станишев. Негово право е да избере екипа си. Мое право е да продължа да искам промяна, защото ние не сме лидерска партия, която да тръпне в очакване на решенията на няколко човека. Искам решенията да се обсъждат в легитимните органи и да се довеждат до окончателен вид при съобразяване на максимално съгласие и стриктно спазване на устава. Не както се случи с налагането на "пълен отчетно-изборен цикъл" в някои общини. По устав такъв не може да бъде насрочен от ИБ и от НС. Могат да бъдат насрочени само заседания на действащите конференции в отделните партийни организации.

- Вие спечелихте депутатското си място благодарение на преференциалния вот на избирателите от Варна. Това е изключително голяма отговорност. Кои ангажименти, поети към жителите на морската столица, са приоритет за вас?
- Да, аз получих подкрепа от моите партийни другари и влязох в парламента благодарение на преференциалния вот. Според подредбата от ОбС на БСП-Варна бях поставен на втора позиция. По решение на ИБс решение на НС листата бе преподредена и ме поставиха на четвърта позиция. При гласуването в изборния ден моите другари показаха, че тяхното решение и техният глас са важните! Много по-трудно е малкото колело да задвижи голямото, но ако голямото се завърти, малкото хвърчи със страшни обороти!
Председател съм на Областната организация на левицата във Варна, но скоро трябва да освободя този пост поради несъвместимост с това да съм и депутат. Така изисква уставът. Редно е и всички ръководни постове в партията да подлежат на такава несъвместимост. От двамата депутати на БСП, избрани в настоящия парламент, аз ще нося през целия мандат двойната отговорност - на гласуваното доверие и за партиен ръководител и за депутат, избран в моя район. Затова всичко, което касае развитието и повишаването на благосъстоянието на Варна и Варненска област и което е в правомощията на народен представител, приемам за своя грижа и ангажимент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нека започне сега и веднага - с това ти, гадино подла, да се разкараш от БСП!

19.11.2014 15:08:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.