• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Кр. Янков: Видях в БСП възможност да се провежда политика в името на бъдещето на България

Кр. Янков: Видях в БСП възможност да се провежда политика в името на бъдещето на България

/КРОСС/ Красимир Янков, депутат от БСП - лява България, пред "24 часа"

- Г-н Янков, вие първи заявихте желание да се кандидатирате за лидер на БСП. Какво ви мотивира?

- Исках да променя досегашния модел. Кандидатите сами да заявят готовност, да поемат отговорност, а не кокетно да чакат номинации или чрез апарата да се "насочват" предпочитания. Кандидатите трябваше да заявят визия и да потърсят подкрепа за промените и перспективата на БСП. В отчетно-изборния цикъл получих достатъчно номинации от цялата страна. Знам, че подкрепата е заради съдържанието на моите предложения.

- Поканихте основните си опоненти Михаил Миков и Корнелия Нинова на лидерски дебати с вас. Те не се отзоваха, защо?

- Чух Миков да укорява останалите кандидати, че си правели кампания чрез медиите, а не с дискусия в партията. Нинова имала "програма" и я представила на пресконференция. Исках да направим нещата по нормалния начин - в директен дебат да изведем същественото, от което се нуждаят БСП и България. Да видим кой е вложил повече съдържание и рационалност, за да излезем от състоянието, в което сме като партия и като държава.

- Виждате ли при опонентите си конкретна визия за развитието на партията? И какво по-различно предлагате вие?

- Миков стана председател, без да каже и две думи за намеренията си за развитието на БСП. Като зае поста, даде приоритет на лявата риторика, с което легитимира като официозно "лявото течение" в БСП. Предконгресно обостри изказванията си с аспекти за социалната функция на държавата. Вкарва малко данни, за да демонстрира знания относно броя на напусналите страната млади хора или ниския процент на бюджетното преразпределение в социалната сфера. И с това се изчерпва съдържанието на телевизионните му изяви и публикациите, за които има преимуществото за достъп заради настоящия си пост. Никакъв конкретен проект. Отново на тъмно иска мандат, но ако бъде преизбран, сигурно е замислил нещо зловещо, както досегашните смени на неудобни общински ръководства.

Корнелия Нинова влага много патос в кампанията си. Коректна е към другите кандидати, защото болезнено се нуждае от толерантност към нея. Нелогично е заради премълчани неща партията да попадне под подозрителен контрол. Щяла да въведе изнесени заседания на ИБ, каквито винаги е имало. Щяла да контактува директно с общинските организации. Да намали състава на ИБ и да даде приоритет на работата с медиите, ще прави и телевизия. Нищо друго за БСП не отбелязах в "програмата" на Нинова.

Заедно с промяна на публичния образ и опозиционна активност БСП се нуждае от организационна реформа. По-модерна и гъвкава структура, но и връщане към добрите практики с цел оптимизация на работата. За разлика от останалите кандидати аз смятам, че нееднаквото състояние на общинските организации може да се компенсира с координиращата дейност, методическата работа и организационната функция на областния съвет. Това е гръбнакът на партията. По-голяма мощ в кампаниите може да се постига само с единодействието на цялата структура в избирателните райони. Това са нашите областни съвети. Областният лидер да се избира на областна конференция. Председателският съвет на общинските лидери и шефът на областния съвет ще вземат решенията за дейността на БСП в областта. Квотите за делегати на областната конференция от общинските организации да се определят на база резултати на последни парламентарни избори. Така да се определя и броят на мандатите за конгресите на БСП. Не само численият състав, но и приносът на структурите трябва да определят тежестта на влиянието.

На книга можеш да водиш членска маса, но до урните отиват истинските поддръжници заради политиката, която провеждаш. На областните конференции да се определят съставът и подредбата на листите за парламентарни избори. Областният председател и техническият му екип да получават щатно възнаграждение. Към областните съвети да бъдат сформирани експертни съвети по секторни политики с приоритетите и спецификите на региона. Това ще е и бъдещата банка за кадри, както за кариерно развитие в региона, така и на национално ниво.

- Вие сте млад човек - припознават ли във вас младите социалисти промяната? И защо толкова години се говори за подмладяване на БСП, а това все не се случва?

- Видях в БСП възможността да се провежда политика в името на бъдещето на България. За някого може това да са кухи фрази, но аз съм от тези, които "останаха". Имам три деца и започва моята битка и те да "останат". Преди време отделният човек търсеше пътя към БСП, сега партията търси път към хората. Трябва да намери и пътя към младите. Дали ще стана олицетворение на това, не знам, но ще вложа цялата си енергия да го постигна.

- Много се спори в БСП за левия завой на партията. Правилен ли е той?

- БСП е социалистическа партия. В годините запази позицията на представителност на цялото ляво пространство. С това е уникална, сравнена със сродни партии от бившите соцстрани. Дали ще запази своята хомогенност, зависи и от новоизбрания председател. Обществената ни функция е толкова важна, че обострянето на вътрешния дебат на идейна основа е вреден за обществото.

- Какво ще се случи на 9 май, ако се запази статуквото в БСП? Да очакваме ли разцепление?

- Ако се запази статуквото, резултатът е ясен. Отчетохме го през изминалите 2 г. Провал на два поредни избора за парламент и местна власт. Разцепления са възможни винаги, но по-тревожни са апатията и оттеглянето. За 2 г. намаляхме като членски състав с 12-14%, а подкрепата за нас от 18 спадна на 14%.

- Какъв е проблемът на БСП, че не може да бъде силна опозиция, хората не я припознават като алтернатива на сегашното управление?

- Не за първи път сме извън властта, но за първи път даваме вид, че нямаме капацитет и готовност да поемем управлението. Ако си припомним 2012-2013 г., ще намерим отправна точка за това, което ни предстои. Тогава бяхме адекватни, енергични, близо до проблемите на хората, налагахме дневния ред на обществото и бяхме на площадите на протест, когато нямахме друга изразна възможност.

Проведохме референдум, спряхме екологичната катастрофа, която можеше да предизвика проучването и добива на шистов газ. Сега сме група от 38 депутати... с няколко говорители по всички теми.

- Как коментирате тезата на Георги Първанов, че има негласно взаимодействие между ГЕРБ и екипа на Миков и се готви нова управленска формула: ГЕРБ - ДПС - БСП?

- Когато Първанов заявява нещо за БСП, то винаги е свързано със създаване на интриги, дори в основата му да има вероятни индикации.

- Какви трябва да бъдат отношенията между БСП и АБВ, има ли основа за сътрудничество?

- Не смятам, че АБВ трябва да е обект на специално отношение. Първанов и неговите съпартийци направиха своя избор и се вляха в коалиция с ГЕРБ. От тяхна посока може да има инициатива за сътрудничество с нас само ако БСП стане мандатоносител, за да влязат в управлението. Другият им мотив е, защото осъзнават, че самостоятелно никога вече няма да са парламентарна партия.

- Предстоят президентски избори, каква трябва да е тактиката на БСП, трябва ли да има общ кандидат с АБВ?

- Първанов вижда себе си като кандидат за нов президентски мандат. Негативното отношение към него в БСП заради предизвиканото разцепление е в такива размери, че той няма как да е обединяваща фигура. БСП се нуждае от силна кампания, която да върне авторитета ѝ на водеща политическа сила. Затова няма как да се правят компромиси и да подчиняваме президентските избори на регулация на двупартийни отношения. Залогът е прекалено голям. Не на БСП, на България трябва нов, силен президент, който да е олицетворение на патриотизма и защитник на националните интереси. Представляваната от него институция да направи първата крачка за възвръщане на държавността в родината ни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.