• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Добрата работа със светската власт може много да помогне на Църквата в грижата за добруването на хората

Добрата работа със светската власт може много да помогне на Църквата в грижата за добруването на хората

/КРОСС/ "Сработничеството със светската власт и всички хора с добра воля може много да помогне на Църквата в грижата за добруването на хората, и в поддръжката на храмовете и манастирите" - каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си с ректора на Санкт-Петербургската академия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Петерхофски архиепископ Амвросий - ректор на Санкт-Петербургската духовна академия и семинария и викарий на Санкт-Петербургска епархия. Негово Високопреосвещенство Петерхофски архиепископ Амвросий е в България с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български патриарх Неофит за участие в престолния празник на храма-подворие и в тържествата по случаи 135-годишнината от рождението на св. Серафим (Соболев). Той бе придружаван от предстоятеля на Руското подворие в София архим. Филип (Василцев) и секретаря при подворието йером. Зотик (Гаевски).

Гостът сподели прекрасните си впечатления от това свое първо посещение в диоцеза на Българската православна църква, от добрата организация и духа в който са преминали тържествата - съборната света Литургия за храмовия празник на храма-подворие „Св. Николай", Всенощното бдение в навечерието на празника, представянето на книгата на Патриарх Кирил и празничния концерт.

Той изрази съжаление, че за този кратък престой в страната ни и успял да види твърде малко от православна България и изрази желание от ръководената от него Санкт-Петербургска академия и Семинария и Санкт-Петербургска епархия да се организират поклоннически пътувания до България, тъй като тези поклонения ни обогатяват духовно, помагат ни да се опознаем взаимно и оживяват храмовете и манастирите, които са обект на посещение.

В хода на разговора бе засегната и темата за богословското образование в двете страни, как се развива процеса по акредитацията на богословските школи в Русия и въпроса за обмен на студенти и специализанти.

В срещата взеха участие и викарият Браницки еп. Григорий и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим (Георгиев).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.