• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Предизвикателство ще е България да остане транзитен център на газ, предупреди енергийният министър

Предизвикателство ще е България да остане транзитен център на газ, предупреди енергийният министър

/КРОСС/ Предизвикателството пред следващото правителство ще бъде страната ни да не се превърне само в потребител на газ, а да запази ролята си на транзитен център, предава news.bg.

Това предупреди служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на редовния парламентарен контрол в отговор на въпрос за становището на страната ни по антимонополното дело, започнато срещу „Газпром" от страна на ЕК. Въпросът бе зададен от народните представители от Левицата Жельо Бойчев и Таско Ерменков.

Жельо Бойчев обърна внимание, че в срок до 4 май страната ни трябва да представи своето становище. Министър Павлов посочи, че становищата на трите енергийни дружества "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Български енергиен холдинг са готови и ще бъдат депозирани в ЕК в началото на следващата седмица.

Той увери, че дружествата са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация от страна на ЕК. Днес се провежда видеоконфернтна връзка с антимонополната комисия.
Министърът припомни, че на 16 март ЕК публикува съобщение, с което кани всички заинтересовани страни да представят коментари във връзка с образувано дело срещу „Газпром" за нарушаване на правилата на конкуренция и изрази надежда такива становища да депозират не само държавните дружества, но и представителите на бизнеса. По думите му, срокът от 7 седмици изтича на 4 май.

Комисията счита, че "Газпром" е имал господстващо положение и е прилагал нелоялна ценова политика спрямо България, Естония, Латвия, Литва и Полша, като е определял цени значително по-високи от конкурентните цени на газ в Европа.

Предстои ЕК да вземе решение дали да приеме мерките, предложени от Газпром, или да прекрати производството. Министър Павлов посочи, че предложените ангажименти пряко засягат БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и уточни, че "Булгаргаз" има сключен договор с Газпром до 2022 г., а Булгартрансгаз - до 2030.

По думите му, ако предложените ангажименти от страна на „Газпром" бъдат приети, то на двете дружества им предстоят сериозни преговори. По думите му, наред с положителните страни ангажиментите създават рискове пред страната.

Павлов визира необходимостта от допълнителна информация относно „Газпром" за намерението да променя точката на доставка на газ Негру вода с друга гранична точка. По думите му, ако това се потвърди, то за сигурността е важно да има яснота как ще бъдат гарантирани количествата за България.

Павлов бе категоричен, че е необходимо да не създават предпоставка за изолиране на страната от транзита на газ, така че България да не отстъпва от ролята си на разпределителен център в региона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.