• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Пред BBC Ева Паунова разкритикува реториката на Дейвид Камерън

Пред BBC Ева Паунова разкритикува реториката на Дейвид Камерън

/КРОСС/ В неделя, 19 октомври 2014 г., евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова коментира за предаването „The World This Weekend" на BBC имиграционната политика на Великобритания заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, новоизбрания за председател на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер и представители на Консервативната партия на Великобритания.

През изминалата седмица в британските медии изтече информация, че премиерът Дейвид Камерън обмисля да въведе „аварийни мерки", с които да ограничи броя на имигрантите от страни-членки на ЕС. Tемата често намира място в предизборните речи на г-н Камерън, а повод на последните му изказвания са частичните местни избори и засилващите се позиции на опонента му Найджъл Фарадж и неговата анти-европейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).

Антиимиграционната реторика на Консервативната партия, на която Камерън е председател, често е насочена към гражданите на най-новите страни-членки на ЕС като България. Според Ева Паунова подобно отношение е не само дискриминационно към българите, но е и в разрес с основополагащите договори на ЕС.

„Нито аз, нито други мои колеги евродепутати от различни страни одобряваме подобна дискриминация. Интересно е как биха се почуствали 2,2 млн. британци, които живеят в други държави-членки на ЕС, ако тези страни решат, че те не са добре дошли там", допълни г-жа Паунова.

Българският евродепутат припомни, че свободното движение на работници е един от основните принципи на ЕС, залегнал в член 45 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Неговото ограничаване би означавало промяна в текста на този документ, изискваща съгласието на останалите 27 страни членки на Съюза.

„Подобна стъпка е много малко вероятна, почти невъзможна", каза Ева Паунова. Избраният за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер също покрепи тази теза и обяви, че ще защитава свободното движение на работници - един от основните стълбове на вътрешния пазар.

Според Ева Паунова не е правилно определени членки на ЕС избирателно да се придържат към правилата на Съюза, а в същото време да се възползват се от всички позитиви, които членството в него носи. Тя призова британския премиер да не разчита на популизъм, а да базира изказванията си на факти. Евродепутатът посочи данни от доклад на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие, според които имигрантите от ЕС (включително българи и румънци) във Великобритания имат принос от 1,02% от БВП, тъй като са по-млади и по-икономически активни от цялостното население в страната.

„Реториката на г-н Камерън е напълно излишна, не само защото накърнява идеята за обединена Европа, но и не му помага да печели избори в собствената му страна", заяви Ева Паунова. „Единственото, което постига с подобни изказвания, е да засилва позициите на анти-европейската партия UKIP. Групата на евроскептиците в Европейския парламент, към която тя принадлежеше, се разпадна преди броени дни - ясен сигнал за неуспеха на политиците-евроскептици", добави тя.

Ева Паунова следи темата за имиграционната политика на Великобритания отблизо. През януари тази година тя се обърна към Дейвид Камерън в отворено писмо, а през месец юли го разкритикува в изказване по време на работната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.