• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Кулинарните традиции на Сакар гостуват тази събота на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

Кулинарните традиции на Сакар гостуват тази събота на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

/КРОСС/ Тази събота фермерският пазар „Пендара" на Женски пазар ще посрещне истински пазители на кулинарните традиции на Сакар. Жените от харманлийското село Доситеево ще гостуват на кулинарната ни сцена и ще приготвят прочутите доситеевски карталчета - вкусни банички със сирене, изпечени на сач. Самодейците са от местното читалище „Арх. Доситей"- 1908, водени от кмета на селото Митко Вълев и за първи път ще представят тайните на сакарската кухня в столицата.

Село Доситеево се намира в подножието на Сакар планина, по долината на река Марица и е известно като Столицата на сусама. Доситеевци възраждат позабравеното производство на сусам и вече 4 година там се организира Фестивал на сусама - районът се слави с най-продължителното слънцегреене, което позволява и чудесни реколти от сусам, едно от най-традиционните култури за Сакар. По време на кулинарната демонстрация ще научим освен как се правят карталчета и как да си приготвим празничната сусамена сладка пита, която всяко доситеевско дете има на прощъпулника си.

Не пропускайте съботната ни кулинарна демонстрация, която традиционно ще се проведе от 11.00 часа на фермерския пазар „Пендара" на Женски пазар. Пазарът български фермери и занаятчии се провежда всяка събота от 10:00 до 17:00 часа между улиците „Симеон" и „Кирил и Методий". Продукцията е изложена в три продуктови зони - „Плодове и зеленчуци", „Млечни и месни" и „Други храни и напитки". Организатори на редовния фермерски пазар в столицата - „Пендара" са Фондация „LocalFood.bg" и „Пазари Възраждане" ЕАД. Подкрепят се стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.