• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

След среща с Борисов бизнесът се отказа от протеста и искането на оставки, готвят се дълбоки реформи в енергетиката

След среща с Борисов бизнесът се отказа от протеста и искането на оставки, готвят се дълбоки реформи в енергетиката

/КРОСС/ "Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката". Това обяви народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на брифинг в Министерски съвет след среща с между работодателските организации и премиера Бойко Борисов във връзка с недоволството от повишаването на цената на електроенергията за бизнеса, готвения протест и искането за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предава „Фокус".

„Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото ръководство се разбрахме за промени и реформи в енергетиката, дори бих казал дълбоки реформи", каза Добрев, като изброи три основни договорени мерки.

„Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия - продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата", посочи Добрев.

По думите му след законодателни промени, за които е поставен срок началото на март, тези производители ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС. Според Делян Добрев това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че „получаваме реалната, пазарна цена за нея".

Народният представител и бивш ресорен министър уточни, че втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката. По думите му те ще предлагат на свободния пазар профилирана енергия, тоест отделно дневна и нощна електроенергия.

„Досега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия и обратното", обясни Добрев.

Той допълни, че третата промяна е свързана с така наречените „американски централи" и също е много съществена. Добрев припомни, че към момента между Европейската комисия и България върви комуникация за прекратяването дългосрочните договори за преференциална цена на енергията и задължително изкупуване.

„Ангажимент на правителството ще бъде да забърза разговорите с ЕК, така че да може в един сравнително кратък срок ние да преформатираме тези договори и да ги прекратим", каза Добрев, като уточни, че след като бъде постигнато споразумението, тези централи също ще продават електроенергията, която произвеждат на свободния пазар.

Той бе категоричен, че готвените промени засягат само бизнеса, а не и обикновения потребител

„Срещата беше изключително конструктивна. Промените, които предвиждаме, почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия в България, без това да засяга домакинствата по някакъв начин. Този модел не предвижда на този етап каквито и да са промени в регулирания пазар, в начина, по който се определят цените на регулирания пазар за бита, но в същото време изгражда до много по-голяма степен свободния пазар, така че да има множество продавачи на енергия, да има голяма ликвидност и да сме сигурни, че цената, която получават бизнеса и индустрията в България, е пазарната", уточни отново той.

По думите на Добрев една от договорените с работодателите мерки е свързана с това електроразпределителните дружества да купуват технологичните загуби на свободния пазар.

„Да не бъдат вече по регулирана квота от КЕВР и фиксиран обем на тази електроенергия, а да купуват толкова, колкото им е необходима на свободния пазар по свободно договорени цени", обясни той.

В същото време работодателите обявиха, че се отказват от искането си за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и от готвения протест в края на февруари.„Удовлетворени сме от диалога, няма да се наложи да искаме оставката на министъра на енергетиката", заяви след срещата председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, цитиран от БГНЕС.

„Постави ли сме си две седмици като време след срещата с министър-председателя и неговия екип, ще тръгнат съответните законодателни инициативи и протест няма да има", каза и Кирил Домусчиев от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„В краткосрочен план разчитаме на съдействието на енергийния министър Петкова", добави Домусчиев.

„След проведения днес разговор и мерките, които трябва да се вземат, можем да имаме един краткосрочен резултат, а със закона и дългосрочен. За да имаме модерна енергетика, а и българската индустрия да получава електроенергия на пазарни цени, за да може да се конкурира с наши конкуренти от съседни и други европейски държави. Един добър диалог се получи и получихме съгласие за всички мерки, които българските работодатели предлагат", добави още шефът на КРИБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.