• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

В Албена няма записан нито един руски турист

В Албена няма записан нито един руски турист

/КРОСС/ Летният сезон е пред провал, прогнозираха туроператори на Кръгла маса „Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон - лято 2015 г." във Варна. „Очаква ни един от най-лошите сезони за последните 10-15 години", категоричен е управителят на „Сънтурс" Венцислав Танчев, представител на германския туроператор „Алтурс". Приходите от сезона в последните години са около 2 млрд. евро, посочва сайтът „Варна утре".

Най-трагично е положението на руския пазар. Записванията там клонят към нула. В „Албена" например няма записан нито един летовник от Русия. По същия начин стоят нещата и в „Св. Константин и Елена". 

Подобно е положението и с украинските туристи. „Ситуацията с липсващите туристи ще доведе до ожесточена ценова война с конкурентите ни - Турция и Гърция, в която България ще загуби, защото нямаме буфер, с който да сваляме още цените. Правителствата на съседите са доказали, че стоят зад бранша, когато е в криза, докато нашето не го прави", коментират браншовици.

По думите им липсва и алтернативен пазар, който да компенсира намалелите летовници от Русия и Украйна. Единственият вариант бил да се привлекат туристи от Беларус, но и там без помощта на държавата нещата нямало да се случат, тъй като беларусите също влизат у нас с визи.

Цифром и словом, записванията на украинци и руснаци са с 50% по-малко до момента. Визите остават един от най-сериозните проблеми, както и все по-краткият летен сезон. Липсата на достатъчно реклама също се усещала.

Друг проблем за бранша е и въведената наскоро задължителна застраховка „Трудова злополука" за работещите в туризма. Не на последно място е драстичният скок на таксата за паркинг на туристическите автобуси на летището. Ако през 2013 г. е била 80 лв., а през 2014 г. - 180 лв., това лято тя ще стигне 400 лева.

Продължава и недоволството от сигурността в курортите. Джебчийките продължават да шетат сред туристите, оплакват се хотелиери и туроператори.

58 души от Външно министерство ще бъдат изпратени в Киев и Минск, за да се ускори процесът по издаването на визи, обещаха от Министерството на външните работи. Колегите им от Министерството на туризма щели да водят чуждестранни журналисти на турове у нас, които после да препоръчват България като туристическа дестинация.

За да се запази румънският пазар, който миналата година е наброявал 1 милион души, а министерството ще прави форуми в северната ни съседка, чрез които да агитира за здравен туризъм.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

добърден

До тоя дето няма да вижда пияни руски туристи. Ще ти останат да виждаш скачащи от прозорците английски и скандинавски. Ама що ли скачат сигурно не е защото са пияни.

10.03.2015 20:31:04

добърден

До тоя дето няма да вижда пияни руски туристи. Ще ти останат да виждаш скачащи от прозорците английски и скандинавски. Ама що ли скачат сигурно не е защото са пияни.

10.03.2015 20:31:03

Анонимен

До преждепишещия - бъди спокоен, скоро няма да виждаш никакви туристи, нито пияни, нито трезвени, така че ще можеш сам да се търкаляш кеф ти по тротоара, кеф ти в задния двор. Некадърната министърка на туризма Ангелкова, вместо да се разхожда с кожени палта за десетки хиляди € в Париж и Мадрид да отиде при хотелиерите във Варна и по Южното Черноморие, да им обясни как ще спаси сезона!!! Само се съмнявам дали няма да я освиркат публично?

10.03.2015 20:06:14

Анонимен

Значи няма да виждаме пияни руски сволочи да се търкалят по тротоарите.

10.03.2015 19:04:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.