• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Bank of England: Ще предприемем всички необходими стъпки след решението за Brexit (видео)

Bank of England: Ще предприемем всички необходими стъпки след решението за Brexit (видео)

/КРОСС/ Английската централна банка обяви, че ще предприеме всички необходими мерки, за да защити британската икономика след шокиращия избор на гражданите на Обединеното кралство да гласуват за излизане на страната от Европейския съюз, което причини огромни сътресения на световните финансови пазари.

Централната банка на Англия наблюдава отблизо и много внимателно развитията на финансовите пазари, се посочва в изявление след окончателните резултати от референдума, според които близо 52% от британците настояха за напускане на единната европейска общност, предизвиквайки драматична обезценка на местната валута с над 10% до тридесетгодишно дъно и срив на европейските пазари на акции с около 8%. Предприемаме предварително разработен план за извънредни ситуации и ще работим в тясно сътрудничество както с британското финансово министерство, така и с останалите вътрешни оторизирани органи и с чуждестранни централни банки, посочва Bank of England.

Нейният управител Марк Карни обяви, че Централната банка е готова да излее във финансовата система най-малко 250 млрд. британски лири (около 345 млрд. долара) и ще обмисли всички други достъпни опции, за да стабилизира обхванатите от сериозна паника капиталови пазари.

Народът на Обединеното кралство гласува за напускане на Европейския съюз. Неизбежно ще има период на несигурност и приспособяване на финансовите пазари в резултат на този избор, посочи Карни в телевизионно обръщение. Той допълни, че банките в страната са добре капитализирани и разполагат с достатъчно големи по размер ликвидни и лесно продаваеми активи, за да устоят на всякакви проблеми с тяхното финансиране, но ако е необходимо, те ще имат достъп до програмите на Bank of England за предоставяне на кешова наличност.

Банката няма да се поколебае да предприеме необходими допълнителни мерки, за да помогне за адаптиране на финансовите пазари и за придвижване на икономиката на Великобритания напред, заяви Марк Карни.

Той допълни, че Bank of England  ще направи оценка на икономическите условия и ще поддържа функциониращ пазар на финансовите поръчки, но в същото време припомни, че ще отнеме време за адаптиране на новите търговски отношения с ЕС и с останалия свят.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.