• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ядреният тест на Северна Корея се отрази и на световните финансови пазари

Ядреният тест на Северна Корея се отрази и на световните финансови пазари

/КРОСС/ В понеделник световните финансовите пазари се връщат в режим на избягване на риск-апетита след последният ядрен тест от страна на Северна Корея, проведен през уикенда, съобщава БНР.

Новината за шестия и най-мощен до този момент ядрен опит на Пхенян и информацията, че Северна Корея се подготвя за изстрелването на поредна тестова междуконтинентална балистична ракета провокираха спад на азиатските фондови пазари, негативен старт на европейската търговия и бягство към т.нар. "инвестиции убежище" какви се явяват немските, японските и американски държавни облигации, златото, японската йена и швейцарския франк.

Щатският долар и еврото се понижават към 6-дневни дъна съответно от 109,39 йени и от 120,10 йени, като двете водещи валути губят позиции и спрямо франка, спадайки съответно към 0,9578 и към 1,1391 нивата.

Японският фондов индекс Nikkei пък се понижи по време на азиатска търговия с 0,93%, отчасти в резултат и на поскъпващата йена, докато южнокорейският индекс Kospi загуби 1,19% от стойността си като реакция на новото покачване на градуса на напрежение на Корейския полуостров.

Европейските акции се намират под натиск от продажби в началото на днешната търговия на стария континент, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,44%, немският индекс DAX - с 0,45%, френският CAC40 - с 0,41% и британският FTSE100 - с 0,18%.

В същото време фючърсите на златото поскъпват с близо 1% към 12-месечен връх от 1345,50 долара за тройунция (най-високо ниво от септември 2016-а година). Новото геополитическо напрежение около Северна Корея води и до бягство на инвеститорите към държавните облигации на Германия, САЩ и Япония, провокирайки спад на тяхната доходност. Доходността на 10-годишните немски дългови книжа се понижи в началото на днешната европейска търговия с близо 2 базисни пункта към двумесечно дъно от 0,32%, докато лихвата на аналогичните 10-годишни книжа на Япония достигнаха най-ниски нива от ноември 2016-а година насам около -0,10%.

Редица анализатори и икономисти отбелязват, че негативните реакции на капиталовите пазари в резултат на геополитическото около Северна Корея имат по принцип краткотраен ефект, но нарастващата честота на провежданите ядрени и ракетни опити от страна на Пхенян, както и агресивният вербален отговор на САЩ предполагат, че периодите на спадащ инвеститорски риск-апетит могат да станат малко по-продължителни.

Трябва обаче да се има предвид, че понеделник (4 септември) е официален неработен ден за пазарите в САЩ и Канада с оглед на честването на Деня на труда, което предполага за наличието на доста по-тънка и неликвидна търговия на световните финансови пазари.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.