• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Последните късметлии от лотарията май ще пият една студена вода

Последните късметлии от лотарията май ще пият една студена вода

/КРОСС/ С любезното съдействие на парламента и Държавната комисия по хазарта късметлиите от лотариите, организирани от фирмите на бизнесмена Васил Божков, които още не са получили печалбите си, най-вероятно ще пият по една студена вода. Парламентът се отказа от първоначалните си намерения да търси гаранции за изплащане на печалбите и не предвиди специална законова защита за спечелилите. Това е въпрос на договор между участник и организатор на играта, реши мнозинството в НС. При създалата се извънредна ситуация обаче договорът изобщо не е в полза на участниците в игрите. И така за пореден път държавата създава специално законодателство, което може да доведе до бъдещи искове и претенции към хазната.

Какво пише в одобрените правила за провеждане на игрите, които на практика се явяват договор с участника, и може ли

"Национална лотария" да си спести главоболието да изплаща печалбите?

На хартия получаването на паричните и предметните награди от лотарията е гарантирано - има изричен текст както в Закона за хазарта (чл. 59, ал. 3), така и в утвърдените от Държавната комисия по хазарта общи правила за лотарийните игри на "Ню Геймс", която организира "Националната лотария" (чл. 22) - получаването на паричните или предметите награди се гарантира от организатора.

Че това в случая няма да е достатъчно, пролича от първоначалния вариант на внесените промени в Закона за хазарта, с които организирането на лотариите ще бъде одържавено. В тях бяха включени серия от гаранции за изплащането на печалбите - бе заложен краен срок за изплащането на сумите до 30 юни 2021 г. или до края на 2025 г. - в случай на разсрочване; бе предвидена и безусловна и неотменима банкова гаранция в полза на ДКХ, покриваща размера на неизплатените печалби. Между първо и второ четене авторите на тези предложения - депутати от групата на патриотите, внезапно се отметнаха, а основните говорители по проекта - Валери Симеонов и Менда Стоянова от ГЕРБ, взеха да обясняват как няма нужда от допълнителни гаранции и няма основание неплатените печалби да не бъдат изплатени. "Преценихме, че не е редно държавата да се бърка в тези частно правни отношения. В случая не става въпрос за изплащане на награди от бъдещи тиражи. Наградите са спечелени от вече проведени тиражи, за които парите са събрани. Държавата няма отношение", разтълкува Валери Симеонов. Така в окончателния си вариант промените в закона бяха гласувани с един-единствен текст по тема изплащане на печалбите - неизплатените печалби се изплащат "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра".

Нищо от това

няма да помогне на късметлиите с неполучени награди по продължаващи игри

На първо място твърдението на Валери Симеонов, че тиражите са проведени, не отговаря на истината, поне за голяма част от игрите. И в момента търговските партньори на "Ню Геймс" продължават да продават лотарийни билети, но те не се купуват, а търговците се чудят какво да правят с наличните талони. Тиражите по огромна част от игрите не са изчерпани и това лесно може да се установи на сайта на хазартния оператор. За всяка от игрите се публикува актуална информация каква част от заложените печалби са спечелени. Със сигурност има спечелили големи награди и по вече приключили игри, при които нещата са по-чисти, но за част от милионерите настават тъжни времена.

Нереализирането на тиража създава юридически проблем за изплащането на наградите, защото общият им размер е обвързан със стойността на всички талони в тиража. Стойността на паричните и предметните печалби не може да бъде по-малко от 50% от общата стойност на талоните. Ако те не са реализирани, няма как да се твърди, че парите са събрани. Тоест печалбите хем са гарантирани, хем не съвсем.

По-големият проблем идва от друго - гласуваното от депутатите препращане към утвърдените игрални условия и правила за съответната игра. В тях са предвидени изрични разпоредби, които

снемат отговорността от "Ню Геймс" при наличие на форсмажорни обстоятелства.

В одобрените правила за 72 моментни игри е записано:

Чл. 29. (1). В случай на възникване на форсмажорни обстоятелства, в резултат на които провеждането на играта и изплащането на печалбите стане невъзможно, "Ню Геймс" АД не носи отговорност спрямо участниците. В тези случаи "Ню Геймс" АД връща на участниците стойността на залога, ако е възможно разпознаване на информация за залозите в централната компютърна система. Върнатите на участниците залози не се включват и не се отчитат като постъпления в тиража.

2. Форсмажорно се счита всяко обстоятелство, независещо от "Ню Геймс" АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване. Такива обстоятелства са именно, но не единствено, стихийно бедствие, наводнение, земетресение, пожар, война, стачка, ембарго, терористични акции и т.н.

Вероятно по темата може да се спори, но извънредното законодателство, приемано от парламента в момента, много прилича на така дефинираното форсмажорно обстоятелство. Ако депутатите бяха пристъпили към отнемане на лицензите по обичайния ред - заради установени нарушения на закона, можеше да се твърди, че обстоятелствата са зависели от "Ню Геймс". В случая обаче лицензите се прекратяват на основание одържавяване на игрите и упълномощяване на един-единствен организатор за тях - държавното предприятие Български спортен тотализатор. Нещо повече - от гласуваните текстове личи, че при действалите до момента разпоредби няма юридическо основание за класическо отнемане на лиценза. Тези текстове сега изрично се допълват, като към основанията за подобно действие се добавя предоставянето на неверни данни, въз основа на които е определяна дължимата такса от хазартния оператор.

Има спорове доколко приложими са форсмажорните обстоятелства, като тук

въпросът дали тиражът е изчерпан отново се оказва ключов

Според бившия зам.-министър на финансите и бивш депутат Георги Кадиев може да се спори дали тези текстове не засягат само случаи, в които билети са продадени, но тиражът по една или друга причина не се е състоял. "За сегашните неизплатени печалби тиражът се е състоял и няма юридическа причина да не се изплатят", коментира Кадиев. От коментарите и на Валери Симеонов, и на Кадиев излиза, че гаранциите за момента се привиждат само за големи и разсрочени печалби по вече приключили игри, но не и по тези, които текат в момента. Тоест излиза, че за "старите" милионери има някакви шансове, ако тръгнат да се съдят, но за новите - не. Колко са те и какви са сумите - не е ясно. При всички положения ще има ощетени, защото надали някой с по-дребна неплатена печалба от неприключилите игри ще тръгне да се занимава със съдилища. Да не говорим, че можем само да гадаем как точно ще се тълкува случващото се из съдилищата и дали и старите милионери няма да го отнесат.

"Сега" потърси коментар от "Ню Геймс" дали компанията ще излезе със становище за изплащане на печалбите и дали в случая според юристите й има налице форсмажорни обстоятелства, но от фирмата към момента не желаят да коментират никакви въпроси. Ситуацията е динамична, обясниха само от там.

На този фон въпреки липсата на официална позиция търговските партньори на лотарията

масово спряха да изплащат печалби, дори и малки

Проверка на "Сега" показа, че такива не се плащат в касите на "Изипей", на "Лафка", на малки търговски обекти. По регламент печалбите до 100 лв. се изплащат на място, всеки над тази сума трябва да позвъни на специален телефон за инструкции при по-големи печалби. На телефона се дават инструкции спечелилите над 100 лв. да се свържат с оператор, набирайки числото 9, но от отсрещната страна никой не вдига, установи "Сега". Продавачите не знаят и кога фирмата ще си изтегли вече раздадените талони.

Автор Таня Петрова, в-к Сега

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.