• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Подменят безплатно стари печки в шест общини

Подменят безплатно стари печки в шест общини

/КРОСС/  Шест общини ще подменят безвъзмездно старите печки на твърдо гориво на общо 10 000 домакинства. 60 процента от финансирането е по европейската програма „Лайф" (Life). Целта е да се подобри качеството на въздуха чрез намаляване на фините прахови частици. От утре столичани могат да подадат заявление, ако имат интерес да се възползват от възможността.

София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана участват в проекта. От утре в 24-те районни администрации на София, както и в районните кметства, ще се приемат заявления от граждани, които желаят да подменят старата си отоплителна печка, заяви кметът Йорданка Фандъкова:

„Целта на това първо проучване е да можем да определим зоните, районите за въздействие по проекта и също така целевите групи".

В първата фаза на проекта ще се направи преглед на действащите в момента програми и ще направи анализ, за да се предложат законови промени, посочи зам.-кметът на столицата Йоанна Христова.

Във втората фаза ще се изпълни пилотен проект с 500 домакинства, а в третата ще се случи масовата подмяна на стари печки, като за София общият брой е 5000. Срокът за извършването всички дейности е три години.„Аз мисля, че навсякъде имаме тази осъзнатост, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас, но е добре да го казваме повече и още повече в момент, в който общините могат безплатно да подкрепят гражданите си и да сменят старите си печки на дърва и въглища", каза Христова.

Социални критерии за включване в програмата не се предвиждат. Може да се наложи да бъдат въведени, обаче, ако броят на желаещите е твърде голям.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Скъпи мои съотечественици, от десетина години се радвам на една газова камина, която поддържа автоматично зададената температура. Цената на месец, която заплащам е равна на тая за телевиззионния канал. На кой български политик да обесня, че у нас мисленото остана на нивото преди 100 години. Само един парадокс от многото. Европейската столица на културата, където се пръснаха милиони за нищо, градските тоалетни или не работят , или са платени. Кметството няма пари за един или два екипа, които да обезпечат поддържането и само с това показваме, че нямаме нищо, ама абсолютно нищо с останалите от т.н. европейско семейство, или имаме толкова, колкото циганите от Столипиново със всички останали.

13.03.2019 03:52:14

Анонимен

Безплатното обменяне на печки в София и другаде с мотива да не се замърсявал въздуха е върхът на безумието. Макар, че на тоя връх вече има толкова безумия, че окончателната диагноза на нашето колониално общество е смазваща. Вместо да се газифицира страната и по специално бита, поне в големите градове, Банкянския философ, който не крие, че е чел само една книга, че не знае даже на примитивно ниво даже руския език отсече МЪДРО, че БГ нямала нужда от повече газ. Любимата му фукня с газовия хъб беше цапардосана безпардонно от руските гости, които останаха само с разходката до нас. ДЕБИЛИ СМЕ ОТ ВСЯКЪДЕ, не само Бойко и харема му, дебили сме всички ние, които свеждаме кротко глави след всяка скандална лъжа на Бащицата. Не срам, ПОЗОР за нас всички

13.03.2019 03:45:08

Анонимен

кой ще им купува торивото?

12.03.2019 17:56:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.