• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Пеевски с дял и в чужда компания

Пеевски с дял и в чужда компания

/КРОСС/ След като се легитимира официално като собственик на медии и "Булгартабак" депутатът от ДПС Делян Пеевски вече има и дял в чужда компания.
"Успелият млад мъж" по собствените му признания притежава 49% от "Al Entisar General Enterprises Co L.L.C". Това става ясно от декларацията му по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Делян Пеевски е подал декларацията на 21 август, като е спазил седемдневния срок, както е по-закон, след придобиване на дяловете. Народното събрание обаче публикува документа на 2 септември - първият работен ден след лятната ваканция.

Новата придобивка - офшорка

Компании с идентично име излизат като регистрирани в емирството Рас ал-Хайм в северната част на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Една от тях търгува с олио и е регистрирана през 2013 г. Поради неособената публичност на регистрите в ОАЕ не може да се потвърди със сигурност, за кое дружество става въпрос, съобщава capital.bg.
Al Entisar в превод от арабски означава триумф, победа. Рас ал-Хайм е вид офшорна зона, която гарантира скрита собственост и нулеви данъци, ако бизнесът е извън емирството.

Останалите придобивки

В декларацията си Пеевски е посочил и останалата си собственост, за която стана ясно още през август от Търговския регистър. Депутатът от ДПС е декларирал, че притежава още 50% от акциите "Балканска медийна компания", която издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и регионалният "Борба".
Пеевски обяви официално и покупката на телевизионния "Канал 3", като поиска разрешение за това от Комисията за защита на конкуренцията. Той обявява, че е собственик и на половината от дяловете на "Био Уотър" и "Био Уотър Инвестмънт".
Неуспелият шеф на ДАНС е декларирал и 90% от "НСН Инвестмънт". Останалите 10% са собственост на майка му Ирена Кръстева. Чрез тази компания двамата купиха "Табако Инвестмънт" в края на август и по този начин станаха собственици на 5% от "Булгартабак Холдинг". "Табако инвестмънт" притежава 5% от "Булгартабак Холдинг".
През март 2014 г. при разделянето на бизнесите между фалиралия банкер Цветан Василев и Делян Пеевски имаше смяна в собствеността на "Булгартабак", като мажоритарният акционер - "БТ Инвест" (BT Invest) беше продаден на регистрираната в Лихтенщайн "Ливеро Естаблишмънт" (Livero Establishment), която се контролира от верига от офшорни компании, свършваща в Дубай. В началото на тази година "Ливеро" беше заместено от друго офшорно дружество.

Никой не разследва от къде са парите на Пеевски

Въпреки заканите на редица политици да се провери произхода на средствата, с които Пеевски става собственик в тези компании и сделката за "Булгартабак", към момента нито един държавен орган не е обявил, че прави такава проверка.
На 30 октомври 2014 г., след като става депутат за пореден път, Пеевски декларира пред Народното събрание, че няма дялове в търговски дружества, не е управител на фирми и няма кредити.
До преди седем години депутатът от ДПС беше притежател само на един стар "Опел Омега" купен за 1000 лв. преди години. След 2007 г. в подадените от него декларации до Сметната палата вече се появяват - два апартамента и два гаража в София, както и къща с двор от 190 кв. м в Иваняне.
В последната си декларация пред Сметната палата Пеевски беше обявил, че има на 52 756 лева банков влог, като средствата са от заплата и спестявания от предходни години. В първия ден след лятната ваканция на депутатите Пеевски обяви, че няма намерение да напуска парламента.
Според негови колеги обаче легализирането на бизнеса на депутата, за който не е ясно с какви средства е придобит, е първата стъпка за излизането му от Народното събрание. Ако това се случи, ще бъде изпълнена заръката на премиера Бойко Борисов. Неотдавна той заяви, че ДПС ще стане приемлив партньор за разговори, ако Пеевски не е народен представител. В сряда при откриването на есенната сесия на парламента дидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че България има нужда от нова формула на властта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

този,който управлява и Пеевски,той управлява държавата.Политиците ни са слуги на мафията!

03.09.2015 17:09:55

Анонимен

Защо никой не разследва от къде са парите на Пеевски ? Защо имаше протести когато бе предложен за председател на ДАНС от правителството на Орешарски а сега няма протести срещу правителството на Борисов ,което очевидно не иска да разследва Пеевски ? Питам се кой управлява държавата Пеевски или Бойко Борисов ?

03.09.2015 16:50:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.