• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Бойко Пенчев: Учителят трябва да бъде свободен сам да избира методите и материалите за своето преподаване

Бойко Пенчев: Учителят трябва да бъде свободен сам да избира методите и материалите за своето преподаване

/КРОСС/ Учителите са тези, които осъществяват една образователна реформа, и ако те я намират за безсмислена, не я разбират и я бойкотират, значи нищо няма да се получи.

Това заяви в един разговор за състоянието на образованието, за самочувствието на българския учител и за необходимостта от реформа Бойко Пенчев - журналист, писател, преводач, културолог и преподавател по литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

По думите му е крайно време българският учител да получи статута на най-важния фактор в системата на образованието, тъй като той участва в най-важното производство - това на хора, личности и граждани, където всяка имитация и отбиване на номера е вредно.

Според Бойко Пенчев учителите се намират между два фронта - нормативните изисквания, залегнали в учебните планове, и учениците, с техните конкретни познания и виждания за света.

Учителят трябва да свърже тези реалности и именно в това той трябва да бъде улеснен - не само чрез заплащане, а чрез възможности за преквалификация, но най-вече - чрез свободата да има мнение и да подбира сам методите и материалите за своето преподаване.

Бойко Пенчев е убеден, че в България все пак има място за едно достойно професионално реализиране в това поприще. Самият той работи със студенти и бъдещи учители и е свидетел, че за голяма част от тях учителството е кауза - въпреки невъзможните административни пречки.

Нужна е конкретна, а не снизходителна системна грижа от страна на държавата, категоричен е преподавателят пред BITelevision.

Запитан какво според него е нормалността, към която в свое скорошно интервю казва, че трябва да се върнем с малки крачки, той отговаря, че това е да следваш правилата и да се опиташ да правиш най-доброто за себе си и за околните в техните рамки.

Да, звучи скучно, много хора смятат, че трябва обществото да се промени изведнъж, чрез революция, но това при нас обикновено се свежда до идването на поредния месия, казва Пенчев. И добавя: „Добрият месия и управник е онзи, който оставя хората в отделните сфери да работят нормално, който им създава условия за нормално съществуване по правилата".

На въпрос къде да търсим източниците на самочувствието си като българи, той посочва, че мъжеството на разума е да приемем своята история и настояще такива, каквито са, със съзнанието, че самият народ - ние, сме ги избрали.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.