• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Апелативният съд за трети път отказа да прати в затвора подкупен прокурор

Апелативният съд за трети път отказа да прати в затвора подкупен прокурор

/КРОСС/ Софийският апелативен съд (САС) за трети път отказа да осъди ефективно за подкуп прокурора от Районна прокуратура-Шумен Румен Пенев, съобщиха за "Правен свят" от съда. Състав на САС отново не се е съобразил с указанията на Върховния касационен съд (ВКС), който два пъти връна делото само заради вида на наказанието.
И с последното си решение апелативните съдии отменят присъдата от 3 години и половина затвор на Пенев, произнесена от Софийския градски съд (СГС) и го осъждат условно на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. По традиция делото в САС е секретно и мотивите за поредната условна присъда за прокурор Пенев не са достъпни.
Единственото ефективно наказание на прокурора бе наложено през септември 2012 г., а през юли 2013 г. САС измени присъдата в 3 години затвор, но вече условно. ВКС върна делото на САС, като в решението, подписано с особено мнение от съдия Блага Иванова, се казваше, че в конкретния случай не са налице условията за условно наказание и по-голяма тежест имат отегчаващите вината на прокурора обстоятелства. ВКС посочи още, че са "преувеличени опасенията на въззивния съд за опасността подсъдимият да се превърне в жертва на ниската ефективност от справянето с корупцията".
Въпреки това, през март т.г. САС отново осъди Пенев на 3 години условно. Делото пак стигна до ВКС след протест на прокуратурата, докато защитата на подсъдимия прокурор настояваше условното наказание да остане в сила.
В края на юли върховният съд отново върна делото, като в мотивите за това бяха посочени и неспазените указания. В решението на върховните съдии се казваше, че условно наказание се налага не само при формалните предпоставки за него.
"Извън това обаче, съдът трябва да обсъди и характера и тежестта на извършеното престъпление, за да направи и вторият извод, че условното осъждане трябва да позволява в съответната степен постигането и на целите на наказанието, включени в генералната превенция- предупреждаване и възпиране и на останалите членове на обществото от подобни прояви", пише във второто решение на ВКС по казуса.
За отказа на апелативните съдии да изпълнят указанията му ВКС посочи, че това е съществено процесуално нарушение. "Това нарушение накърнява устоите на правото спрямо предвидената в Конституцията на РБ и в Закона за съдебната власт основна функция на ВКС - да осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. Това нарушение е напълно самостоятелно и водещо безусловно основание за касационна отмяна", се казва в решението.
Предстои делото отново да стигне до ВКС, който трябва да се произнесе окончателно.
Въпреки спора за наказанието, вече шест съдебни инстанции принават Румен Пенев за виновен за това, че през октомври 2011 г. е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.
Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получава сумата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.