• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Крум Зарков: Конституционно сме задължени да преизчисляваме периодично пенсиите

Крум Зарков: Конституционно сме задължени да преизчисляваме периодично пенсиите

/КРОСС/ "Не считам, че въпросът за преизчисляване на пенсиите е предмет на желание на правителството и на парламента. Считам, че ние сме конституционно задължени да преизчисляваме периодично пенсиите. Убеден съм, че 10 години неизчисляване на пенсиите поставя Народното събрание в неизпълнение на Конституцията. Според чл. 51 гражданите имат право на обществено осигуряване. Тази разпоредба има смисъл само ако се чете "гражданите имат право на адекватно обществено осигуряване" - такова, което им осигурява изпълнението на чл. 4 от Конституцията, а именно, че Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността. Недопустимо е да се оставят хора, които са изпълнили законовите изисквания да придобият едно право, това право да се изчерпи от съдържание с изтичане на времето". Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ "БСП за България" в Народното събрание. Според него формулата, по която се определя пенсията, трябва да бъде осъвременявана с индексите на развитие на икономиката.
Той каза още, че преизчисляването на пенсиите ще струва точно 1.7 млрд. лв., ако се приеме предложението на БСП, но всяка година то ще струва все повече и повече, защото тази мярка все някога трябва да бъде направена. "Това е единственият начин да имаме системност на разходите. Тук въпросът е за стабилността на самата система", добави Крум Зарков.

Георги Гьоков:
Пенсионерските организации в страната искат това преизчисляване на пенсиите
"Протичат много протести в страната от страна на пенсионерски организации - те събират подписки и искат това преизчисляване на пенсиите. Това не е идея, която спонтанно е изникнала от БСП, а го искат и пенсионерските организации. Проблемът с ниските доходи е най-сериозен сред пенсионерите. Пенсиите за осигурителен стаж и възраст в нашата страна са неадекватно и неоправдано ниски, а в пенсионно-осигурителната система са натрупани проблеми и деформации, за които този бюджет на ДОО не предлага решения. За сметка на това, предлаганите тук бюджетни политики на фона на все по-нарастващия брой възрастни хора и все по-намаляващия брой осигурени, на практика ще довежда до все повече пенсионери, които ще живеят под прага на бедността". Това каза Георги Гьоков, народен представител от ПГ "БСП за България".

Евдокия Асенова:
Този бюджет на ДОО няма да реши нито един от социалните проблеми на пенсионната ни система
"На практика бюджетът на ДОО няма да реши нито един от социалните проблеми на пенсионната ни система. През 2020 г. българските пенсионери ще продължават да получават най-ниските пенсии в Европейския съюз, независимо от това, че през миналата година, бедните възрастни хора са се увеличили с 30%, а повече от милион и триста българи получават пенсии под линията на бедността. От параметрите, които са заложени в Закона за бюджета на ДОО, тази ситуация няма да се промени. Напротив, тя може и да се влоши. Доходите на пенсионерите няма да се увеличат, но в същото време линията на бедност ще стане 363 лв. В същото време колегите от дясно гласуваха минималната пенсия да стане 250 лв., а социалната - 141 лв. Т.е. възрастните хора ще продължат да живеят в риск от бедност и социално изключване". Това каза Евдокия Асенова, народен представител от ПГ "БСП за България".

Надя Клисурска: Проявяваме солидарност към всички пенсионери, които живеят под прага на бедността
"Преизчисляването ще обхване пенсиите на милион и триста хиляди български пенсионери. Това е много по-голяма число от това, което правим в момента с увеличението на минималната пенсия. Това, което ние правим, е да проявим солидарност към всички, които живеят под прага на бедността - милион и триста хиляди български пенсионери получават пенсии под 363 лв."Това заяви Надя Клисурска, депутат от ПГ "БСП за България". Според нея преизчисляването е възможност да се поеме един по-сериозен ангажимент към пенсионерите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ГЕРБ

Пенсиите не трябва да се увеличават поне по две причини: 1.С увеличаването им не се увелиичава БВП; 2. От тях не може да се краде. Като следствие от горното заключаваме, че те трябва да се намаляват. Това ще доведе до намаляване на пенсионерите и увеличаване на парите за усвояване (крадене).

04.12.2019 20:13:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.