• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Акцентите в печата днес

Акцентите в печата днес

/КРОСС/ 11% от българите не се лекуват, защото нямат пари, съобщава в. Сега. 10.7% е делът на хората у нас, които по финансови причини не са получили медицински преглед или лечение или са ги получили със забавяне, сочат данните от българската част на европейското здравно интервю, публикувани от НСИ. Под финансови причини се разбира или че лечението е твърде скъпо за гражданина, или че не се покрива от здравната каса.
На зъболекар поради липса на пари не са отишли 12.6 на сто от анкетираните, а предписаните лекарства не са си купили 9.6 на сто от хората. Въпреки лимитите, налагани от здравната каса, делът на хората, които не са получили здравни грижи или са ги получили със забавяне, защото е трябвало да чакат твърде дълго, е 4.3%. Заради отдалеченост достъп до здравни грижи не са имали 3.7 на сто от хората.

Вестник Монитор пише: Всяка втора играчка за Коледа опасна. При 40 проверени стоки за малчугани са открити 26 несъответствия. Това установи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Инспекторите са проверили общо 155 продукта в 40 търговски обекта в София, Пловдив и Варна. Нарушения са открити при 46 продукта, при които липсват инструкция за употреба на български език и данни на производител. 11 от общо 43 проверени електроуреди също не отговарят на законовите разпоредби.

Изплащат коледните добавки с декемврийските пенсии, четем още в изданието. Изплащането на пенсиите през месец декември ще започне на 7 декември и ще приключи на 20 декември, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт. Съгласно Постановление № 269 от 27 октомври 2016 г. на Министерския съвет към пенсиите за месец декември ще бъде изплатена еднократна допълнителна сума в размер на 40.00 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, е в размер до 300.00 лв. включително. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция.

Вестник Труд с водещо заглавие: Губим 748 млн. лв. от стоки менте. България губи над 748 млн. лева годишно от фалшифициране на продукти. Това показват проучвания, проведени от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) между март 2015 и септември 2016 г. Анализирани са девет сектора: козметични продукти и продукти за лична хигиена, облекло, обувки и аксесоари, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, музикални записи, спиртни напитки и вино и фармацевтични продукти.
Най-тежко са засегнати производството на вино и спиртни напитки и лекарства За страната ни преките загуби в разглежданите сектори са повече от 624 млн. лв., което се равнява на 16,8% от продажбите в тях. На пазара на труда тези цифри се изразяват в 23 400 изгубени работни места, от които 20 100 работни места са пряко в деветте сектора.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.