• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Кой лъже военните?

Кой лъже военните?

Ще го кажа директно - служебното правителство си измисля, че Съветът на ЕС иска да въведем възраст за пенсиониране на военните и полицаите. Такова конкретно изискване към България няма. Едната препоръка към нас е от 9 юли 2013 г., а следващата от 8 юли 2014 г. И в двете се говори най-общо, че по принцип трябва да ограничаваме ранното пенсиониране, да увеличим и изравним възрастта за мъжете и жените, да приемем дългосрочна пенсионна стратегия и т.н. Но кабинетът „Близнашки" и по-специално социалният министър Йордан Христосков обявиха, че ЕС ни натиска специално за униформените. Когато миналия месец правителството заседава, за да приеме доклада в отговор на европрепоръките, адекватно реагира само шефът на МВР Йордан Бакалов. Той обяви, че не е съгласен да се записва, че ще променим чл. 69 от социалния кодекс, който се отнася за пенсионирането на военните и полицаите. Дори каза в прав текст: „Такава конкретна препоръка няма, затова съм против." Бакалов не се подведе и се държа достойно. Прави впечатление, че в битката срещу отнемането на правата на служителите от силовия сектор шефовете на МВР се оказаха мъжкари. Много по-големи от началниците на МО. Бившият военен министър Аню Ангелов се поддаде на натиска на тогавашния ковчежник на държавата Симеон Дян- ков и разреши да се въведе за пръв път възраст за пенсиониране в армията. Същото прави сега и служебният министър Велизар Шаламанов, след като БСП премахна това изискване.

Недостойното е, че служебният кабинет представя пенсионирането без възраст на униформените за привилегия, която е крайно време да се отнеме. И така настройва една срещу друга обществените прослойки. Няма ли да се намери истински управленец, който да разясни публично защо тези хора могат да се радват на спокойни старини след 27 г. служба. Да каже защо така е решил законодателят. Държавата им е дала това право, за да ги компенсира, защото им е отнела други. Военният не може да членува в партии, няма право на синдикална защита, на странична трудова дейност, забранено му е да развива бизнес, да членува в бордове, от които други си докарват допълнителни доходи, и т.н. Той е с отнети граждански права - общо 13 на брой. Униформеният във войската трябва да е постоянно на повикване, да е 24 часа на разположение на службата. Когато напуска гарнизона или тръгне на екскурзия в чужбина, трябва да иска разрешение от командира. Но за всичко това се мълчи. И се лансира усилено щампата, че тези хора живеят на гърба на другите. И видите ли, получавали пари за старост по-дълго от другите. И един въпрос към Йордан Христосков: знае ли, че в армиите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия няма изискване за възраст при пенсиониране на военните? А там, където е въведено, има такива бонуси, че ти се иска никога да не хвърляш униформата.

 

Евгени Генов, "Преса"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Красимир

Живота ми мина в армията. Но такова чудо като сегашното Българската армия не помни. След 89 година такива министри на отбраната имаше, че се чувствахме унизени от тези недоразумения. Но поне тогава имаше началници на Генералния щаб, които бяха на мястото си. Всички следващи Началници на Ген. щаба след ген Тотомиров бяха най-малко предатели спрямо националната сигурност. Много жалко но е факт. А за Шаламанов той си е на американска хранилка. Но ще дойде видов ден.

20.10.2014 21:33:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.