• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Перничани готвят протест и в София заради водната криза

Перничани готвят протест и в София заради водната криза
Започва работата по изместването на трасето на клон 2

/КРОСС/ На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година.

Дълъг е списъкът с исканията на перничани. По-важните от тях са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и "не" на увеличението на водата:
"Всички виновници, а те имат имена, да бъдат съдени, защото това в момента е едно варварство срещу жителите на нашия град".
"Държавата да поеме всички разходи по плащане на вода на перничани, докато трае водната криза".
В протеста в Перник се включи лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов:
"До 5-и ако не бъдат изпълнени тези искания, тръгваме за София и няма да си тръгнем, докато не бъдат изпълнени исканията".

Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, каза Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.

Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. "Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза Радева.
Перничани отидоха на молебен в централния градски храм "Свети Иван Рилски".

С национални знамена и под звуците на патриотични песни шествието премина през центъра на града. Хората скандираха "Оставка", "Виновните на съд" и "Искаме вода".

Настоява се цената на водата в Перник да не бъде увеличавана, да започне незабавна подмяна на водопроводната мрежа, както и държавата да отпусне безвъзмездна помощ на общината.
Междувременно в града пристигнаха както министърът на икономиката Емил Караниколов, така и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Започва работата по изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник, съобщиха министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

"Нов клон 2, който ще минава до сега съществуващия, чисто ново трасе пускаме, държавата ще го финансира като цяло. В момента има геолози и машините пътуват натам и тук ни трябват багери тежки с вериги доста по-големи, за да подготвим трасето. Имаме идейния проект, трасето е готово".

Трасето е с дължина около един километър, а стойността на новото съоръжение по предварителни разчети възлиза на 2 млн. и 200 хил. лева.

Другата много добра новина за перничани е, че ще бъде подменена около 70 км от водопроводната мрежа на територията на града. В изграждането й ще бъдат вложени близо 20 млн. лева.

"Проектът е готов, имам уверения. Очакваме да е готов докладът, за да се осигурят парите и да могат Агенция за обществени поръчки да осъществи съответната процедура, тъй като това е много тежък обект, само една строителна фирма по никакъв начин не може да го поеме".

Стартират и дейностите по ремонта на старата пречиствателна станция, която да гарантира чиста вода на перничани, ако стигнат мъртвия обем на язовира.

Ще се работи и по осигуряването на допълнителни притоци в язовир "Студена", включително ще се вади вода и от пещерите.

Освен това министър Караниколов каза, че са осигурени големи количества минерална вода, които да задоволят нуждите на гражданите, доставките са от фирми и общини в страната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.