• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Нови находки на Перперикон

Нови находки на Перперикон

/КРОСС/ Бронзова статуетка на Аполон с лък откри екипът на професор Николай Овчаров в първия ден на тазгодишните разкопки на Перперикон. Находката е датирана от археолозите към ІІІ век от н.е. Статуетка е с изключително прецизна изработка и бе намерена на метри от римска култова сграда от същото столетие.
„Това е вторият римски храм, открит на Перперикон. Първият бе открит преди 5-6 години и в който бяха разкрити глинен олтар и икона с тракийски конник. Бронзовата статуетка на Аполон доказва още веднъж, че на Перперикон не всичко е само Средновековие, както твърдяха някои. Вече с категоричност може да говорим за езическия период на Перперикон от Римската епоха", коментира проф. Овчаров.
Освен с разкопките, през това лято проф. Овчаров и монголски археолози започват проучване на скални рисунки на Перперикон, които потвърждават хипотезата за тюркско - културния произход на прабългарите. За да подкрепи тезата си проф. Овчаров показа една от скалните рисунки на Перперикон, илюстриращи присъствието на прабългарите по нашите земи. „Тя представлява жена, върху чиято дреха е изобразена и вулва, а в дясната си ръка държи лък със стрела", обясни археологът. Според него става дума за женското божество Умай - еквивалент на прабългарския бог Тагра.
Тазгодишните разкопки ще бъдат финансирани с 220 хил.лв. от правителството, от тях 180 хил. лв.за разкопки и 40 хил. за активни консервационни дейности. В продължение на почти 4 месеца заедно със специалистите ще работят и 80-90 души от околните села.
„Срещу тези средства, трябва да успеем да завършим Акропола на Перперикон, нещо, което трябваше да стане миналата година, но поради политическите противоречия и проблемите в страната, не се случи", коментира проф. Овчаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.